Från handlargolvet V5

Handlargolvet

Den här veckan har marknaden påverkats av olja, tillväxtoro och bokslutsrapporter. Oljeprisutvecklingen har återigen varit volatil. Ökande utbud av olja samt oro för efterfrågan bidrar till lägre oljepriser samtidigt som förhoppningarna om ett avtal mellan OPEC och Ryssland om produktionsminskningar har minskat.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1295 – 1350 och är i skrivande stund ned ca 1 procent sedan förra veckan. På måndagen backade Stockholmsbörsen, tyngd av telekomsektorn och oroande svag makrodata från Kina. Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till den lägsta nivån på över tre år i januari och har nu legat under den viktiga 50-nivån i sex månader i rad, något som aldrig hänt tidigare.  

Stockholmsbörsen föll på tisdagen och det var ett lägre oljepris och rapportmissar som tyngde börshumöret. På onsdagen presenterades amerikansk makrodata som tillsammans med den rådande konjunkturoron tyngde Stockholmsbörsen. Statistik visade att det amerikanska tjänste-ISM-indexet för januari sjönk till den lägsta nivån på två år. Stockholmsbörsen steg på torsdagen med stöd av verkstad och råvarurelaterade bolag.

Kina presenterade åtgärder för att hantera överkapaciteten i den inhemska stålindustrin samtidigt som dollarn fortsatte försvagas markant mot andra valutor efter svaga konjunkturindikatorer. På fredagen presenterades de viktiga sysselsättningssiffrorna från USA, som kom in sämre än väntat. Det skapades bara 151 000 nya jobb i januari, jämfört med förväntade 191 000 jobb. Marknaden hade befarat att siffrorna skulle överraska på nedsidan eftersom det kan tolkas som ett tecken på en kommande amerikansk recession. Stockholmsbörsen reagerade på siffrorna med att tappa något inledningsvis, men i skrivande stund har nedgången vänts till en uppgång.    

På bolagsfronten föll Nokia i spåren av att den patentuppgörelse som bolaget ingått med Samsung inte levt upp till marknadens förväntningar. Syngenta steg sedan bolaget bekräftat tidigare uppgifter om att den kinesiska statens kemibolag Chemchina ska ha lagt ett bud på bolaget. Stort fokus har legat på rapportsäsongen då bland annat Swedbank, Alfa Laval, Danske Bank, SKF, ABB, Lundin Petroleum, Sandvik, Fortum, SEB, Statoil, DNB, Skanska, Stora Enso, Volvo, Axfood och Husqvarna presenterat sina bokslutsrapporter. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet