Från handlargolvet V51

Handlargolvet

Den här veckan har höjdpunkten varit Federal Reserves räntebesked på onsdagen. Oljepriset har fortsatt att falla, vilket har pressat inte bara indextunga bolag utan även börser i stort samtidigt som oron för den globala konjunkturen fördjupats. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1390 – 1460 och är i skrivande stund upp ca 1 % sedan förra veckan.

Stockholmsbörsen föll på måndagen och gränsen 1400 bröts i en handel där oljepriset fortsatte att falla. Oro på råvarumarknaden bidrog till nedgången och statistik visade en starkare industriproduktion i euroområdet än väntat.

På tisdagen steg Stockholmsbörsen kraftigt i linje med Europabörserna och ett stabiliserat oljepris var en av förklaringarna till uppgången. Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på -0,35 procent, som väntat, vilket gjorde att särskilt storbankerna gick bra.

De europeiska börserna steg på onsdagen trots fall i oljan och allt fokus var på Feds räntebesked efter stängning. Fed valde att höja styrräntan för första gången sedan 2006, en höjning med 0,25 procentenheter. Dollarn stärktes efter räntehöjningen, en höjning som tas emot med lättnad av marknaderna och tolkas som ett tecken på förtroende för den amerikanska ekonomin.

På torsdagen steg Stockholmsbörsen liksom de europeiska börserna i spåren av Feds räntebesked och det var en ökad riskaptit på marknaden. Uppgången var bred och banker var den sektor som utvecklades bäst.

Uppgångarna efter den amerikanska räntehöjningen höll bara i sig ett dygn och fokus skiftade återigen mot det sjunkande oljepriset och svag konjunktur, vilket ledde till nedgångar på europabörserna.

På bolagsfronten har den svängiga oljemarknaden tyngt oljebolagen. HM presenterade sin försäjning för november, vilken steg mindre än väntat. Flygbolaget SAS resultat före skatt för fjärde kvartalet kom in 18 procent bättre än väntat och aktien lyfte efter beskedet. Volvo redovisade i stort sett oförändrade lastbilsleveranser för november.

Trots senaste två dagarnas börsnedgång är den implicita vollen i aktieoptionerna ned på veckan. Förväntan på rörelse inför FED höll priserna uppe. Bortsett från aktierörelserna så närmar vi oss julledighet med många färre färre handelsdagar vilket pressar ned priserna. Mest prispress är det som vanligt i optioner med lösen i januari. Volatiliteten i Eletrolux och Telia har fortsatt ned. Den andra sektorn som sticker ut är financials där volatiliteten är markant ned. De flesta av de större lappningarna vi sett är säljflöden av nedsides puttar. VIX handlas under 20.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Kinnevik
Electrolux
Swedbank
Telia
SEB

Veckans Förlorare
SSAB
Sandvik
Boliden
SKF
Skanska

Större optionsaffärer
Swedbank mars 175 puts
Sandvik mars 85, juni 100 calls och mars 68 puts
SEB mars 82,5, 80 puts
AZN mars 490 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
VOL6A 85SHB
SAN6A 85SHB
VOL6B 80SHB
SEB6A 90SHB
TLS6C 48SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
SSAB
Stora Enso
Elekta
Lundin Mining
Husqvarna

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
ICA
ABB
Getinge
Swedish Match
Skanska

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
SSAB
Lundin Mining
Getinge

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Swedbank
Telia
Electrolux
SEB
Nordea

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet