Från handlargolvet V1

Handlargolvet

Stockholmsbörsen har inlett året svagt i spåren av stora svängningar i Kina. Börsras har oroat investerare och bidragit till ytterligare nedgångar för råvarupriserna, bortsett från guld, och oljepriset har varit volatilt. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1325 – 1405 och är i skrivande stund ned ca 6 procent sedan förra veckan.

Året inleddes med att svag kinesisk statistik presenterades, inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk för tionde månaden i rad till 48,2 i december. Den kinesiska statistiken sänkte det globala börshumöret samtidigt som oljepriset rörde sig kraftigt i spåren av ökade spänningar i Mellanöstern mellan Saudiarabien och Iran. Det ledde till det största fallet på över fyra månader på Stockholmsbörsen. 

På tisdagen var det halvdag i Sverige och Stockholmsbörsen inledde starkt efter att den kinesiska centralbanken meddelat att den kommer att tillföra likviditet i penningmarknaden.Europabörserna pendlade mellan plus och minus och handeln var avvaktande efter måndagens kraftiga fall. 

På onsdagen var Stockholmsbörsen stängd på grund av helgdag.Kinas centralbank överraskade marknaden på torsdagen genom att försvaga yuanen ytterligare, vilket skapade oro på valutamarknaden och fall på börsen. Stockholmsbörsen steg något i fredagens inledande handel efter flera dagars nedgångar. USA presenterade en överraskande stark jobbsiffra, 292 000 nya jobb tillkom i december jämfört med förväntade 200 000. Dollarn stärktes av beskedet som ökar sannolikheten för en räntehöjning av Fed i mars.  

På bolagsfronten rasade Active Biotech sedan bolaget avbrutit delar av sina studier kring sin produkt mot MS. Volkswagen blev stämda av det amerikanska justitiedepartementet i spåren av fusket med avgastester. Swedish Match steg efter nyheter om att deras delägda bolag Scandinavian Tobacco Group uppges vara redo för börsnotering.  

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet