Från handlargolvet V10

Handlargolvet

Den här veckans höjdpunkt har varit torsdagens räntebesked från ECB. Marknaden var nervös inför ECB-mötet som resulterade i åtgärder som var mer aggressiva än väntat. Den senaste tidens uppgång på börsen har delvis berott på hopp om mer stimulanser från ECB och Kina, Stockholmsbörsen steg 7 av de 10 sista handelsdagarna inför centralbankens möte. Oljeprisuppgången har fortsatt och Brentoljan ligger nu på plus sedan årsskiftet. Stockholmsbörsens OMXS30-index har under veckan handlats i intervallet 1385 – 1425 och är i skrivande stund ned ca 1,5 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med nedgång på Stockholmsbörsen och många investerare verkade avvaktande inför ECB-mötet senare i veckan. Rusning i oljan gav stöd åt råvarurelaterat och Brentoljan gick upp över 40 dollar fatet för första gången det här året. Nedgången på Stockholmsbörsen fortsatte även på tisdagen och marknaden var fortfarande avvaktande. Brentoljan sjönk under 40 dollar per fat igen, och en bidragande faktor till oljeprisnedgången var att det amerikanska energidepartimentet sänkte prisestimaten för Brent och WTI för 2017 samt höjde sin utbudsprognos för olja för 2016.  Onsdagen var en volatil handelsdag på Stockholmsbörsen. Uppgång i oljepriset gynnade börsen, som stängde något över noll-strecket och det rådde viss optimism inför torsdagens ECB-möte. På tordagen levererade ECB mer stimulanser än väntat med en extra räntesänkning och en förlängning av stödköpsprogrammet. Reaktionen på marknaden blev att de europeiska börserna steg samtidigt som euron föll, uppgången var dock kortvarig då Mario Draghis kommentarer efter mötet tolkades negativt och Stockholmsbörsen stängde i rött. 

Fredagen inleddes med rejäla uppgångar på Stockholmsbörsen med bankaktier i täten och oljepriserna steg från de lägre nivåerna på torsdagskvällen. På bolagsfronten steg Moberg Pharma efter besked om att bolaget får en vinst på 3 miljoner dollar från försäljningen av tre varumärken till Strides Pharma för 10 miljoner dollar. SAS presenterade en bättre delårsrapport än förväntat och en bidragande orsak var de lägre bensinpriserna. Castellum bekräftade uppgifterna att bolaget överväger att köpa 125 fastigheter av statliga Norrporten och fastighetsbolagets aktie sjönk efter beskedet. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet