Från handlargolvet V14

Handlargolvet

Den här veckan har präglats av osäkerhet i marknaden på grund av allmän oro över den globala tillväxten, det har varit en låg riskaptit ända sedan ECB:s senaste räntemöte. Vi har sett både upp- och nedgångar i oljan och hoppet för oljepriset har stått till mötet den 17 april mellan Opec-producenterna och oljeländer som inte är medlemmar i kartellen. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1325-1370 och är i skrivande stund ner ca 0,5 procent sedan förra veckan, OMXS30-index har fortsatt att tyngas av att ett flertal storbolag handlats exklusive rätt till utdelningar under veckan.  

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med att stänga på plus efter att ha pendlat kring nollan större delen av dagen. Läkemedels- och hälsosektorn var den sektor som gick starkast samtidigt som telekom var den sektor som presterade sämst. 

På tisdagen pressade oljan börserna världen över och Stockholmsbörsen stängde i rött. I Sverige bidrog även negativ statistik till börsnedgången då både inköpschefsindex för februari samt produktionen och orderingången kom in sämre än väntat.  

På onsdagen visade statistik en oväntad nedgång i USA:s oljelager, vilket fick Brentoljan att stiga till runt 40 dollar per fat. Även Stockholmsbörsen steg och oljan hade en stor del i börsuppgången. Oljepriserna sjönk på torsdagen efter ett par starka dagar, vilket medförde ökat säljtryck samt breda nedgångar på Europabörserna. 

På fredagen steg oljepriserna över 5 procent med anledning av kommande möten om eventuella produktionsbegränsningar och tog med sig Stockholmsbörsen i den rejäla uppgången. Även energiaktier gick starkt världen över.  
På bolagsfronten har Panama-härvan varit det stora samtalsämnet. Nordea hamnade i fokus efter avslöjande att banken hjälpt kunder att starta brevlådeföretag för att slippa undan skatten. Indextunga H&M presenterade sin kvartalsrapport, en rapport som var bättre än väntat och tog fokus från det faktum att försäljningen i mars var långt under förväntningarna.    

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet