Från handlargolvet V14

Handlargolvet

Som vanligt har Donald Trump och USA stått i fokus under veckan. Förutom det planerade mötet med den kinesiska presidenten Xi Jinping har även amerikanska stridsflyg slagit till mot flygfält i Syrien. I samband med den amerikanska missilattacken steg priset på olja och guld. Brentoljan handlas i dagsläget på ungefär 55 dollar och guldet på 1 265 dollar per once. Detta är 3 respektive 1,4 procent högre än i måndags.

Den svenska industriproduktionen och orderingången ökade i februari. Kombinationen av stark industriproduktion och höga nivåer på inköpschefsindex visar att svensk industri går starkt just nu.

Handelsbanken har under veckan publicerat en ny konjunkturprognos som är väldigt läsvärd.  Prognosen kan sammanfattas med att USA har ett ansträngt resursutnyttjande med bland annat låg arbetslöshet och kommer gå mot recession 2019. I Europa har tillväxten tagit fart men beror till stor del på tillfälliga faktorer som gynnsamma växelkurser. Storbritanniens ekonomi kommer så småningom vända och försämras i och med Brexit. I Sverige är det just nu i en högkonjunktur med höga reallöneökningar och privatkonsumtion men BNP per person kommer minska på grund av förändringar i demografin. Räntorna förväntas vara låga framöver.

Under veckan har en ny börshandlad fond (ETF) lanserats, XACT Högutdelande.  XACT Högutdelande består av 50 nordiska högutdelningsaktier som uppvisat låg volatilitet. Utdelningen är kontant och årsvis. EFT:en började handlas i torsdags och är populär.

Under måndagen presenterade Tesla rekordstarka leveranssiffror för första kvartalet. Tesla levererade under första kvartalet 25 000 elektiska fordon. För första gången någonsin handlas Teslas aktie på över 300 dollar och Tesla värderas nu som den andra mest värdefulla bilföretaget i USA efter GM.  Under sommaren planerar Tesla starta produktionen av Model 3 som ska vara Teslas första modell anpassad för den breda marknaden och förväntningarna är stora.

FED publicerade under onsdagen sitt protokoll från mötet i mars. I protokollet framkom att direktionen överväger att gradvis minska innehavet av värdepapper om den amerikanska ekonomin fortsätter utvecklas som förväntat. Minskningen ska i första han ske genom att inte återinvestera lån som förfaller och penningpolitiken ska under denna period styras av försändningar i styrräntan. Handelsbankens syn är att den amerikanska styrräntan kommer höjas i juni och september 2017 samt i mars 2018.

 

Billerud Korsnäs har under fredagen vinstvarnat för första kvartalet. Anledningen är kvalitetsproblem och startkostnader för investeringen i Rockhammar. Kostnaderna är av engångskaraktär. Enligt Billerud Korsnäs var produktionen den högsta någonsin under ett kvartal och VD:n Per Lindberg säger enligt Reuters att marknaden för förpackningar är stark för tillfället.    


Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg 

 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet