Från handlargolvet V15

Handlargolvet

Marknaden börjar nu skifta fokus mot rapportsäsongen som har börjat i Europa, men kommer igång i Sverige först nästa vecka. Utvecklingen för råvaror har fortsatt vara positiv, och det är en optimistiskare syn på konjunkturen än tidigare. För oljans del så ligger fokus på söndagens möte i Doha mellan Opec och icke-Opec producenter, med hopp om en överrenskommelse om frysning av produktionen. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1355 - 1395 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med uppgångar på Europabörserna och det var främst banksektorn och oljan som gick starkt. Brentoljan steg 2 procent och var därmed nästan uppe i 43 dollar för första gången det här året. 

På tisdagen steg oljepriset till årshögsta efter information om att Ryssland och Saudiarabien redan kommit överrens om att frysa oljeproduktionen och även Stockholmsbörsen stängde på plus i spåren av detta. 

Positiv makrodata från Kina kom in på onsdagsmorgonen, statistiken visade att den kinesiska exporten i mars var den största på nästan ett år och fick Europabörserna att stiga. 

Torsdagshandeln var mer avslagen i kontrast till de tidigare dagarnas rally, men Stockholmsbörsen steg något. 

Stockholmsbörsen pendlade kring nollan större delen av fredagen, och investerarna verkade avvaktande inför nästa veckas rapportflöde. 
På bolagsfronten steg SSAB efter uppgifter om att bolaget begärt skyddstullar tillsammans med nordamerikanska tillverkare. Telenor meddelade att bolaget ska försöka sälja sin indiska verksamhet. Elekta presenterade sin nya VD Richard Hausmann, tidigare chef för GE. Ett antal aktier har handlats exklusive rätt till utdelning, däribland SCA, Boliden, Meda och Ericsson. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet