Från handlargolvet V15

Handlargolvet

Trotts att börsveckan varit kort har den varit händelserik. Det har publicerats budrykten om SCA, som gjort aktiekursen rusat. Trup har som vanligt gjort utalanden och Tessla värderas nu som USA:s mest värdefulla bilföretag. Market Volatility Index, VIX, som även kalls ”fear index” har under veckan gått upp och ligger nu på den högsta nivå sedan november 2016.

Veckan inleddes med en tyst minut efter det tragiska terrorattentatet i Stockholm på fredagen den 7 april. Under den tysta minuten bedrevs ingen handel.  

Den amerikanska presidenten Donald Trump har gjort uttalanden där han är för en svagare dollar och lågräntepolitik.  Detta resulterade i att amerikanska räntor föll och dollarn försvagades under onsdagen. Den amerikanska presidenten har även under veckan ändrat åsikt i frågan om Janet Yellen, som han nu har uttalat sitt stöd för.

Det har länge varit känt att SCA vill dela upp bolaget ett hygienbolag och ett skogsbolag. Det slutgiltiga beslutet togs under företagets bolagsstämma.  Dagens Nyheter, DN, publicerade under torsdagsmorgonen en artikel om att två internationella riskkapitalbolag tillsammans lagt ett bud på hygienbolaget på över 200 miljarder kronor. Samtidigt ska Skandia, Nordic Capital och en tredje part lagt ett bud på skogsdelen på 70 miljoner kronor enligt DN. SCA har ett börsvärde på 194,5 miljoner kronor. Aktien steg ungefär 10 procent i den inledande handeln under torsdagen för att stänga 7,8 procent upp.

Det första av två franska valomgångar närmar sig med stormsteg. Enligt den senaste opinionsundersökningen leder Marine Le Pen just före Emmanuel Macron. I den andra valomgången förväntas däremot Macron vinna över Le Pen och därmed bli president. Det bör tilläggas att förutom Le Pen och Macron förväntas Jean-Luc Mélenchon och Francois Fillon ha chans att vinna.  Enligt Reuters visar opinionsundersökningar att en tredjedel av de röstberättigade kanske inte kommer rösta. Av de som bestämt sig rösta har en tredjedel inte bestämt sig för vem de ska rösta på. Den första valomgången är 23 april och den andra 7 maj. För marknaden anses en vinst för Le Pen eller Mélenchon vara de sämsta alternativen.

 

 


Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet