Från handlargolvet V16

Handlargolvet

Veckan inleddes med beskedet att det europeiska supervalåret får ytterligare ett val på grund av att Theresa May utlyste nyval i Storbritannien. Valet kommer att äga rum den 8 juni. De ledande europeiska börserna reagerade med att backa under tisdagen. Londons FTSE 100 Index sjönk med 2,5 procent samtidigt som pundet stärktes. Förutom det utlysta nyvalet i Storbritannien orsakar det stundande Franska valet osäkerhet på marknaden.

Innan torsdagens terrorattack i Paris visade opinionsundersökningar att Macron får ungefär 24 procent av rösterna, Le Pen 21,5 procent, Fillon 20 procent och Melenchon 19,5 procent. Det återstår att se om och i så fall hur torsdagens attack kommer påverka valet. Det är viktigt att notera att det franska presidentvalet avgörs i två omgångar. De två kandidater med flest röster gör upp om presidentskapet i en omröstning två veckor senare. Det europeiska volatilitetsindexet, VSTOXX Index, har under veckan varit uppe på den högsta nivån under 2017, mycket tack vare det franska valet.

På den svenska marknaden har rapportsäsongen startat. Axfood släppte en rapport som överlag var i linje med förväntningarna. Willys och Dagab hade högre intäkter än förväntat vilket var välkommet efter fjärde kvartalets miss. Kostnaderna var högre än väntat tack vare M&A-kostnader, men kommer mest troligt att vara lägre under andra kvartalet.

Under fredagsmorgonen rapporterade SSAB en stark rapport. Rörelseresultatet för första kvartalet var 702 miljoner kronor jämfört med analytikernas förväntningar som i snitt var 237 miljoner koronor. Såväl omsättningen som rörelsemarginalen var bättre än väntat. Det goda resultatet förklarade bolagsledningen främst på grund av SSAB Europas ökade leveranser och priser samt en stabil produktionsnivå. Förutom det goda resultatet kan det även tilläggas att stålverket i Oxelösund är i produktion efter stoppet i februari och utbyggnaden i Mobile, Alabama är helt klar. Efterfrågan i både Nordamerika och Europa förväntas vara hög. Priserna på SSAB:s produkter och orderutgången förväntas öka under andra kvartalet jämfört med det första. Däremot väntas även priset på råmaterial öka.

Brentoljepriset har under veckan tappat 5,1 procent. Det största tappet kom under onsdagen i samband med att amerikansk lagerdata visat på att bensinlagren ökat. Om inte lagerna minskar under sommaren när bilkörningen vanligtvis ökar väntas priset på olja sjunka ytterligare. Under onsdagen föll även priset på basmetallerna. Detta beror till stor del på att investerare har omvärderat sina utsikter om USA och Kina. 

Nästa vecka kommer präglas av utgången i det franska valet samt de uppkommande rapporterna. Bland annat rapporterar Tele2, Sandvik och Volvo. 

 

 

 

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg 

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet