Från handlargolvet V17

Handlargolvet

Bolagsrapporter har varit fokus under veckan och det är främst rapporterna som har orsakat kursrörelser. Oljan har fortsatt att stiga och det är en svagare dollar samt den sjunkande oljeproduktionen i USA som driver priserna uppåt. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1360 - 1390 och är i skrivande stund ned ca 2 procent sedan förra veckan.

På måndagen skapades en viss konjunkturoro efter att den tyska konjunkturbarometern IFO-index kommit in lägre än väntat i april och den svaga tyska datan pressade även råvaru-, industri-, och banksektorn. Stockholmsbörsen inledde veckan något ner, främst påverkad av bolagsrapporter. 

Tisdagens uppgång i oljan smittade av sig på Europabörserna och Stockholmsbörsen stängde på plus för första gången på tre dagar.

Även på onsdagen stärktes börserna av en uppgång i oljepriset, men Stockholmsbörsen stängde något ner främst påverkad av rapporterande bolag.

På torsdagsmorgonen meddelade Bank of Japan att de lämnar räntan oförändrad, trots förväntningar om lättnader. Stockholmsbörsen stängde kring nollan efter en återhämtning av råvarurelaterat. 

På fredagen sjönk Stockholmsbörsen, och det var främst rapportbolag och avknoppade utdelningar som bidrog till nedgången.

Det rapporterna för det första kvartalet som har dominerat på bolagsfronten. Bland de bolag vars rapporter inte levt upp till marknadens förväntningar finns Alfa Laval, Atlas Copco och SEB, medan Holmen, Assa Abloy, Nordea, Elektrolux och Autoliv är bolag som har levererat bättre rapporter än väntat.  

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet