Från handlargolvet V17

Handlargolvet

Veckan har varit intensiv med ett flertal bolagsrapporter, räntebesked från Riksbanken och all time high på börsen. Resultatet av det franska valet gjorde att de europeiska börserna steg markant under måndagen. Även den svenska börsen har i veckan gått stabilt uppåt. Det breda indexet OMXSPI handlas återigen på den högsta nivån någonsin och OMXS30 når all time high vid en 6 procentig ökning. Känslan är att marknaden i och med detta prisat in en vinst för Macron i den sista valomgången den 7 maj.

Under måndagen presenterade Tele2 en stark rapport för första kvartalet. Försäljningen var 2 procent högre än väntat och EBITDA var 12 procent högre än väntat. Ledningen i Tele2 förväntar sig att kostnaderna kommer öka under resterande delen av året.  Även Sandviks rapport var bättre än väntat trotts att marknaden hade höga förväntningar. 


Volvos första kvartal var enastående. Anledningen är att marginalförbättringarna och omstruktureringarna inom Volvo börjar ge effekt och att marknaden för anläggningsmaskiner varit stark. Försäljning, EBIT, marginaler och kassaflödet var bättre än förväntat. Volvo själva menar att prognosen för lastbilsmarknaden i Europa och Nordamerika bibehålls på samma nivåer som tidigare medan prognosen för den Kinesiska marknaden ökade. Volvoaktien handlas på den högsta nivån sedan sommaren 2007.

Bland spelbolagen har Kindred, tidigare Unibet, rapporterat sämre resultat än väntat. Marknadsföringskostnaderna ökade samtidigt som marginalerna har minskat inom betting. För Bettson har kasinoverksamheten utvecklats bättre än väntat men intäkterna för betting minskade.  

SCA har rapporterat med gott resultat. Däremot är det avknoppningen av hygienverksamheten som är mest intressant och det förväntas ske i juni. Det förväntas bli mer och mer rapportering om SCA under de närmaste månaderna som kan komma att påverka aktiekursen.

I torsdags lämnade som väntat Riksbanken reporäntan oförändrad. Riksbanken ändrade även sin prognos för när den första räntehöjningen väntas komma. Höjningen förväntas nu komma i mitten av 2018. Statsbanken utökade även stödköpen av svenska statsobligationer med 15 miljarder koronor som kommer pågå under hela 2017. Vad gäller beslutet att utöka obligationsköpen var resultatet av omröstningen 3-3 vilket gjorde att Stefan Ingves röst avgjorde. Trots den negativa räntan och stödköpen går Sveriges ekonomi bra, vilket även visas av att Riksbanken höjde sin BNP-prognos.

Nästa vecka är Stockholmsbörsen stängd under måndagen i samband med 1 maj. Rapportperioden fortsätter och FED lämnar räntebesked på onsdag kväll.


Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet