Från handlargolvet V18

Handlargolvet

Veckans stora fokus har legat på det franska valet. Utfallet blev som väntat en vinst för Macron. Detta prisade marknaden in i samband med det första franska valet och inga starka markandsreaktioner är att vänta. Oljan och basmetallerna hade en tung vecka. Brentoljan var som lägst nere på knappt 47 dollar per fat, vilket är 10 procent lägre en veckans högsta notering. Nedgången beror på att OPEC-länderna fortsätter följa avtalet om produktionssänkningarna men att inte de globala lagerna faller som förväntat. Den 25:e maj fattar OPEC beslut om en fortsättning av avtalet om produktionssänkningar. Även en ökad oro för Kinas utveckling påverkar marknaden.

Veckan inleddes med att New York börserna till en början gick upp för att sedan backa på grund av att Trump uttalat sig om att han överväger en uppdelning av de stora bankerna på Wall Street. Bankerna skulle om Trump får som han vill delas upp i affärs- och investmentbanksverksamheter. I norden var endast den danska börsen öppen under måndagen.


På den nordiska marknaden presenterade läkemedelsjätten Novo Nordisk en starkare rapport än väntat under onsdagen.  Resultattillväxten förväntar Novo Nordisk ska ligga i intervallet -1 till 3 procent. Fingerprints rapport visade att försäljningen minskat med 54 procent under första kvartalet jämfört med samma tid förra året. Statoils rapport blev bättre än väntat. Försäljningen och det justerade rörelseresultatet var bättre än förväntningarna. Högre priser och lägre kostnader än väntat var orsaken.

FED lämnade som väntat räntan oförändrad men förväntningarna är att en höjning kommer i juni. Under fredagen presenterades amerikansk arbetsstatistik som visade att den amerikanska arbetslösheten sjönk men att lönehöjningarna är måttliga.


Vad gäller det franska valet kommer valet till Nationalförsamlingen den 11 juni påverka hur mycket Macron kommer kunna genomföra som president. Den tydligaste slutsatsen man kan dra av presidentvalet är att risken för att Frankrike ska lämna EU-samarbetet den närmaste tiden är i och med Macrons vinst är i princip obefintlig.Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet