Från handlargolvet V22

Handlargolvet

Den här veckan har flera oljebolag fallit tillbaka sedan Opec-länderna misslyckats att komma överrens om ett produktionstak. En indikation på negativ global tillväxt från OECD ledde till en oro kring världskonjunkturen och ECB valde att lämna styrräntorna oförändrade. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1340 - 1380 och är i skrivande stund ned ca 2 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med en lugn handel, mycket på grund av helgdagsstängda marknader i New York och London. Stockholmsbörsen stängde på plus för sjunde dagen i rad.

Europabörserna backade på tisdagen och det var främst bilaktier som gick svagt. Stockholmsbörsen stängde i rött efter en handelsdag med få kursdrivande nyheter.

På onsdagen publicerades en konjunkturrapport från OECD som innehöll indikationer på negativ global tillväxt, vilket sänkte Stockholmsbörsen tillsammans med negativ statistik från Kina.

ECB-chefen Mario Draghi meddelade på torsdagen att den Europeiska Centralbanken lämnar styrräntorna oförändrade, vilket pressade de europeiska börserna initialt men gav inget större avtryck på de nordiska marknaderna.

Fredagens höjdpunkt var arbetslöshetssiffrorna från USA, som visade att den amerikanska sysselsättningen ökade med 38 000 nya jobb i maj, jämfört med förväntade 160 000. Den svaga amerikanska statistiken tyngde Europabörserna efter en i övrigt positiv fredag.

På bolagsfronten var Volvos orderingång för tunga lastbilar i maj bättre än flera analytiker förväntat sig, dock kom även det tunga beskedet att EU förväntas ge bolaget höga böter för kartellmedverkan. Sectra presenterade sin delårsrapport som visade på stigande vinst, omsättning och orderingång, vilket fick medicinteknikbolagets aktie att gå upp.  Även strålterapibolaget Elekta presenterade sin kvartalsrapport, men lyckades inte nå upp till marknadens förväntningar. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet