Från handlargolvet V20

Handlargolvet

Börsen har under veckan varit mer volatil än på länge. Mycket beror på Trump-administrationens eventuella samröre med Ryssland och utredningarna av den amerikansk presidenten. Själva utredningarna av Trump och hans medarbetare väntas ta tid, istället är det låga förtroendet för den amerikanska presidenten som påverkar marknaden. Frågan är om Trump lyckas driva igenom de planerade reformerna med ett lågt förtroende. Volatilitetsindexet VIX har ökat betydligt och har under veckan varit över 16 för att senare sjunka och under fredagen ligga på drygt 13. Även priset på guld har under veckan ökat vilket är brukligt när osäkerheten ökar.

Under veckan har oljan gått upp ungefär 5 procent. Orsaken är Saudiarabien och Ryssland är överens om  att den minskade oljeproduktionen behöver fortsätta till mars 2018 samt att data visade att det globala utbudet minskade i april. Den 25 maj träffas OPEC‑länderna och avtalet om produktionsminskning förväntas förlängas. Den stora vinnaren på en fortsatt begränsad produktion förväntas bli USA. I USA ökar produktionen av skifferoljan i så hög takt att OPEC:s begränsade produktion anses långsiktigt ohållbar.

Den kinesiska regeringen har förlängt kampanjen för att minska överkapaciteten för järnmalm och stål vilket har bidragit till att priset ökat. De kinesiska ekonomiska indikatorerna som industriproduktion och fastighetspriser har under april varit svagare än förväntat. Den kinesiska staten är fast besluten om att uppnå det uppsatta tillväxtmålet. Även om staten på senare tid fokuserat allt mer på att minska de finansiella riskerna för att undvika en fastighets- och kreditbubbla.

I Sydamerika uppdagades det att den brasilianska presidenten Michel Temer misstänks vara en del av en mutskandal. Mutskandalen försämrar möjligheterna för Temer att få igenom de reformer han planerat för att få igång den brasilianska ekonomin. Det brasilianska IBOVESPA-indexet har sedan i tisdags tappat 18 procent vilket är räknat i amerikanska dollar.

I Europa har Grekland röstat igenom ytterligare besparingar i hopp om att få skuldlättnader när Eurozonens finansministrar träffas på måndag. 

I Sverige och Norden är rapportsäsongen i princip slut. Det kan sammanfattas som en stark rapportperiod. 56 procent av företagens försäljning var över förväntningarna och 33 procent under.

På den svenska aktiemarknaden har Stefan Person köpt aktier i H&M. Sedan förra veckans Trading Case- H&M mot OMXS30 har spreadcertifikatet SPR HMOMX 7I H ökat med drygt 4 procent. Under fredagen kom Svenska Dagbladet, SvD, med uppgifter om att Nordea bestämt sig för att flytta huvudkontoret med anledning av en eventuellt höjd resolutionsavgift. Det formella beslutet ska tas av styrelsen 30 maj, enligt SvD. 

Nästa vecka inleds med att Eurogruppen sammanträder under måndagen. Samtliga nordiska börser är stängda på torsdag och samma dag sammanträder OPEC.

 

 

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet