Från handlargolvet V22

Handlargolvet

Under veckan har indexen S&P 500 och Dow Jones handlats på ”all time high”. Samtidigt har FED-chefen, James Bullard, uttalat sig i en intervju i Bloomberg TV om att den amerikanska presidenten måste leva upp till de policyförväntningar som drivit upp aktiemarknaden. Trump själv har mestadels fått uppmärksamhet på grund av att USA inte längre ska vara en del av Parisavtalet. Trumps agerande resulterade i att oljepriset och aktier relaterade till förnyelsebar energi sjönk.

I USA har dessutom en rad viktiga data presenterats. Under torsdagen presenterades inköpschefsindex och under fredagen kom sysselsättnings- och lönestatistik. Inköpsindexet steg och ligger nu på 53,2. En tumregel är att värden under 50 innebär ekonomisk avmattning och över 50 innebär ekonomisk tillväxt.  Lönestatistiken för maj var sämre än väntat, samtidigt har april månads data reviderades ned. Förväntningarna är fortfarande att FED höjer räntan i juni och en gång till senare under året.

På den asiatiska marknaden har det kinesiska inköpschefsindexet för industrin sjunkit till 49,6 i maj jämfört med 50,3 i april. Även om Shanghaibörsen gått ned i veckan har den inte följt nedgången i inköpschefsindexet för industrin, detta kan tyda på en risk på den kinesiska börsen.

På europeisk mark har fokus legat på den ökade politiska risken i Italien samt det stundande valet i Storbritannien. Under helgen föreslog Matteo Renzi som är tidigare premiärminister och ledare för Demokratiska Partiet att Italien skulle hålla val i september. Marknaden oroar sig främst för det eurofientliga partiet Femstjärnerörelsen och hur en framgång för Femstjärnerörelsen skulle påverka euron. Detta bidrog till att de Italienska räntorna steg och att den italienska börsen backade.  Valet i Italien ses av många som den sista stora politiska risken i Europa inom den närmaste tiden. I Storbritannien har Theresa Mays konservativa parti enligt opinionsmätningar tappat stora delar av den ledning de sett ut att haft tidigare. Valet i Storbritannien är den 8 juni.

I Sverige har Ericssonaktien ökat med fem procent under veckan. Orsaken till den stora förändringen är att det offentliggjordes att Cevian Capital äger mer än fem procent av Ericssons aktier. Finansinspektionen har föreslagit ett skärpt amorteringskrav. Om förslaget går igenom bör detta påverka banker och byggbolag. Det är värt att notera att SCA har offentliggjort att sista dagen för att handla SCA i den nuvarande formen är 9 juni. Därefter kommer företaget delas upp i hygienbolaget Essity och skogsbolaget SCA.  

Ansvarig: Emil Bengtsson Rannberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet