Från handlargolvet V22

Handlargolvet

Stockholmsbörsen har fortsatt förra veckans uppåttrend om dock i lite långsammare takt och är i skrivande stund upp ca en halv procent på veckan. Veckan startade också lugnt då flera stora europiska börser samt de amerikanska börserna hade helgstängt under måndagen.

Nyhetsflödet har varit relativt tunt. Fortsatta förhandlingar kring Greklands skuldsituation och mediautspel har kommit i princip dagligen där den grekiska regeringen uttrycker förhoppning om en relativt snabb lösning medan Euro-länderna och IMF är mer försiktiga.

I veckan har det kinesiska Shenzhen indexet nått en uppgång på 100 procent på året. Under fredagskvällen lyssnade många på FED-Chefen Yellens tal där hon fortsatt ser att en första räntehöjning kommer att ske i år om ekonomin håller sig på sin nuvarande bana. Hon poängterade att penningpolitiken inte är på en förutbestämd bana utan höjningen kan komma både tidigare och senare beroende på den ekonomiska utvecklingen. Den amerikanska dollarn har under veckan stärkts både mot euron och den svenska kronan. Oljepriset har fallit på veckan främst på grund av dollarförstärkningen. På statistiksidan idag från Sverige fått se en BNP kvartalsiffra i linje med förväntningarna medan årstakten efter revideringar är något lägre än förväntat. Under veckan har den amerikanska statistiken över varaktiga varor och tjänste PMI kommit in mer eller mindre enligt förväntningarna medan kontrakterade husköp av befintliga bostäder steg med 3,4 procent under april vilket var högre än prognostiserade +0,9. Veckosiffran över nyanmälda arbetslösa var något högre än väntat. USAs BNP minskade med 0,7% i beräknad årstakt.

Bolagsnyheterna har varit relativt få. Telia Sonera granskas i en muthärva i Azerbadjan. På fortsatt tema företagsförvärv förklarar SCA:s nya VD i en intervju i Dagens Industri att han skall genomföra en översyn av företagets finansiella mål och strategi där förvärv kan vara en del. Bloomberg News skrev på samma tema att även Ericssons öppnar för större förvärv.  Stora Enso och Nordea har haft Kapitalmarknadsdagar där Stora Enso presenterat nya finansiella mål och Nordea bland annat presenterat en ny utdelningspolicy. Både Ericsson och SEB har gått starkt i veckan efter höjda rekommendationer från ett flertal mäklarhus. Lundin Mining har däremot gått sämre efter att Chiles Miljövårdsmyndighet anklagar bolaget för att inte levt upp till miljökraven i landet.

Värderingen av den implicita volatiliteten i aktieoptionsmarknaden är upp marginellt på indexoptioner. Förändringen av värderingen av den implicita volatiliteten för de enskilda bolagen är relativt oförändrat men där några av de de större bolagen framförallt investmentbolagen, bank och en del verkstad fortsatt förra veckans svagt fallande trend. Marknaden känns fortfarande som att många handlare är försiktiga till att ta på för stora risker och det är fortsatt lättare att hitta köpare än säljare på löptider längre än två månader. VIX-index handlas i skrivande stund i 13,3 upp marginellt från förra veckans låga 12.

Veckans Vinnare (omxs30 bolagen)
Tele2b
Nokia
Ericsson
Abb
SEB A

Veckans Förlorare
Volvo
Telia
MTG B
Electrolux
Alfa Laval

Större optionsaffärer
Volvo augusti 125 calls, 100 puts
SEB sept 100 puts
Ericsson sept 100 calls, 90 puts

Mest omsatta av Handelsbankens warranter denna vecka
SDRLW15F120HA
VOL5F 125SHB
SAN5F 105SHB
SSA5F  50SHB
ERI5F 110SHB

Underliggande med mest rörelse senaste 10 dagarna
Tele2
Nokia
Stora Enso
MTG
SSAB

Underliggande med minst rörelse senaste 10 dagarna
Securitas
SHB
SKF
SEB
Atlas Copco

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) ökat mest i
Nokia
Lundin Mining
SSAB
MTG

Senaste veckan har implicit volatilitet (lösen 2månader) minskat mest i
Investor
Tele2
Alfa Laval
Boliden
Getinge

 

Ansvarig: Jonas Andersson

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet