Från handlargolvet V23

Handlargolvet

Det är mycket riskaptit på marknaden just nu och oron för en amerikansk räntehöjning har skjutits fram i tiden efter ett positivt uttalande från den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen. Råvarorna har gått bra i inledningen av veckan och det hänger ihop med en svagare dollar.  Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1315-1370 och är i skrivande stund ned ca 3 procent sedan förra veckan.

På måndagen sade Fed-chefen Janet Yellen att den amerikanska ekonomin är på tillväxtbanan trots den senaste tidens svaga jobbsiffror, vilket ledde till att oron för en minskad ekonomisk tillväxt i USA minskade drastiskt och optimismen smittade av sig även till de Europeiska börserna.

Stockholmsbörsen inledde den förkortade handelsveckan med att stiga där även ett lyft i oljan bidrog till börsuppgången. 

Det var pessimism på marknaden på onsdagen sedan Världsbanken rapporterat sänkta tillväxtprognoser med 0.5 procent för i år, till 2.4 procent, samtidigt som Kina presenterade sämre exportsiffror än förväntat. Stockholmsbörsen stängde något ned trots stöd av oljan.  

De Europeiska börserna backade på torsdagen och den främsta anledningen var ett tapp i råvaror med prisfall för både olja och basmetaller.
Stockholmsbörsen backade rejält på fredagen, liksom de ledande Europeiska börserna och det var främst råvaru- och banksektorn som tyngde. 

På bolagsfronten har båda gruvbolagen Lundin Mining och Boliden gått bra på grund av zinkpriset som är upp 25 procent sedan i januari. Clas Ohlson presenterade sin kvatalsrapport, men lyckades inte leva upp till marknadens förväntningar. Det lyckades inte heller SAS vars aktie rasade efter en svag delårsrapport i kombination med en växande risk för pilotstrejk. SSAB pressades av statisktik som visade att den kinesiska stålexporten ökade förra månaden, trots nya skyddstullar i USA och Europa. NCCs dotterbolag Bonava börsintroducerades på torsdagen och aktiekursen stängde något lägre än förväntat.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet