Från handlargolvet V23

Handlargolvet

Mycket av veckans fokus har legat på valen i Europa. I Storbritannien var det konservativa partiet den stora förloraren som istället för att förstärka sin majoritet förlorade majoriteten. De slutsatser som går att dra av valresultatet är att en mjukare Brexit är att vänta jämfört med vad som var förväntat innan valet. Det skotska nationalistpartiet, SNP, var en annan av valets stora förlorare vilket innebär att Skottland inom den närmaste tiden inte väntas hålla en ny folkomröstning om självständighet. Valresultatet fick pundet att rasa på grund av osäkerheten valet orsakade, även om resultatet på lång sikt kan leda till ett starkare pund på grund av en mjukare Brexit.

I det franska parlamentsvalets första omgång är den stora vinnaren det nya partiet La République en march som Macron representerar. Opinionsundersökningar visar att La République en march kommer få majoritet. Frankrike som är i stort behov av reformer kommer alltså ha en president som bör kunna få igenom sin politik, detta bör få marknaden att jubla. Den andra valomgången är på söndag.

Den Europeiska Centralbanken, ECB, gjorde inga förändringar i penningpolitiken, men de goda ekonomiska prognoserna gör att ytterligare räntesänkningar inte är att vänta.

Oljepriset var under veckan på den lägsta nivån på en månad. Orsaken är att onsdagens data om lagernivån visade att lagren ökat i USA under en period som lagren vanligtvis går ned. Det finns spekulationer om att de ökade lagren beror på att något eller några OPEC länder producerar mer än de säger.

Under tisdagen kom det besked om att den spanska banken Santander köper Banco Popular som har haft det tufft den senaste tiden. Detta gjorde att bankaktier steg runtom i Europa. I USA kom Macys med en vinstvarning. Den redan hårt ansatta detaljhandelssektorn drogs ned av detta.

Bland de svenska börsnoterade bolagen har ICA rapporterat starka siffror för maj månad där försäljningstillväxten låg på 3,1 procent för ICA Sverige. Clas Ohlson visade ett betydligt starkare rörelseresultat än väntat. Rörelseresultatet var 17 miljoner kronor medan förväntningarna låg på en förlust med 10 miljoner kronor.

På handlargolvet har en del av arbetet handlat om att förbereda inför SCA:s avknoppning  av hygienbolaget Essity. Standardlösningen för Handelsbanken har varit att ersätta SCA med en korg av SCA och Essity i warranter, strukturerade produkter och certifikat. Detta har även varit börsens metod i optioner och terminer.

I veckan kommer under tisdagen OPEC publicera sin månadsrapport, FED kommer med räntebesked under onsdagen och på torsdagen kommer finansministrarna i euroländerna träffas i Luxemburg och väntas ge besked om nya utbetalningar till Grekland. Inför FED:s möte förväntar sig marknaden en höjning av räntan.Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet