Från handlargolvet V29

Handlargolvet

Mitt i sommarsemestrarna har rapportsäsongen tagit fart på allvar. ECB har lämnat sin penningpolitiska hållning oförändrad. I USA handlas Nasdaq och S&P 500 på ”all time high” och volatilitetsindexet VIX har största delen av veckan varit under 10. På den asiatiska marknaden har japans centralbank senarelagt tiden för när inflationsmålet ska nås. Senareläggningen signalerar att ytterligare penningpolitiska stimulanser är att vänta av den japanska centralbanken. På den svenska marknaden har OMXS30 och det bredare indexet OMXSPI gått ned med 3 procent under veckan.

Bland de bolag som gått bäst den senaste tiden och som har rapporterat i veckan finns Volvo. Rapporten var stabil, med rörelseresultat, rörelsemarginal och försäljning som var över analytikernas förväntningar. Orderingången för lastvagnar var mycket stark. Trotts detta backade aktien 3,3 procent under onsdagen då rapporten släpptes. Anledningen är att rörelsemarginalen inom lastvagnar var lägre än väntat.

Ericssons rapport är en av de stora besvikelserna. Ericssons prognos för marknaden av radioaccessnät under 2017 har justerats från att minska med mellan 2 och 6 procent till ”ett högt ensiffrigt tal”. Det finns en risk att Ericssons omsättning kommer fortsätta falla och att kostnadsbesparingarna är för små. Ericsson är ett bolag med problem, frågan är om något bolag är intresserad av att lägga bud på Ericsson.

Byggbolagen Skanska och NCC har rapporterat. I Skanskas fall gjorde vinstvarningen från föregående vecka att rapporten inte innehöll några större överrakningar. NCC:s rapport var en besvikelse. Den största besvikelsen var rörelseresultatet som var sju procent under konsensus. Utsikterna för 2017 är fortsatt positiva men under 2018 förväntas marknadstillväxten plana ut.

SSAB hade ett starkt andra kvartal och resultatet var bättre än vad analytikerna estimerat. Europa-divisionen gjorde ett rekordresultat. Efterfrågan och priserna är goda och det finns chans till att SSAB återintroducerar utdelningar för verksamhetsåret 2017.

Tele2 kom med sin tredje rapport i rad som var betydligt bättre än förväntningarna. Anledningen till den starka rapporten den här gången var ett bättre resultat i Nederländerna än väntat. Tele2 själva höjde prognosen för rörelseresultatet från mellan 5,9 och 6,2 miljarder koronor  till mellan 6,2 och 6,5 miljarder kronor.

Bland bankerna kom Handelsbanken och Swedbank med starka rapporter. Däremot var Nordeas rapport svag.

Nästa vecka fortsätter rapporterna med bland annat Intrum Justitia, Stora Enso och Astra Zeneca. IMF publicerar sin globala konjunkturprognos på måndag och FED lämnar räntebesked på onsdag. 

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet