Från handlargolvet V34

Handlargolvet

Den här veckan har marknaden varit nervös i väntan på Janet Yellens första tal efter Brexit-omröstningen. Fed-chefen meddelande att hon ser starkare argument för en kommande räntehöjning, vilket innebär att räntan kan höjas tidigare än väntat. Oljepriset har stabiliserats sedan Saudiarabiens energiminister sagt att en frysning av utbudet är positivt för marknaden samt nyheten om Irans sannolika deltagande vid kommande oljesamtal i Algeriet. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1386 – 1420 och är i skrivande stund upp ca 1 % sedan förra veckan.

Veckan inleddes med att råvarorna pressades på grund av en dollarförsvagning. Brentoljan backade ner under 50 dollar-strecket samtidigt som Stockholmsbörsen backade något. 

På tisdagen kom det in ett snabbestimat över euroområdets inköpschefindex, ett estimat som var högre än förväntningarna och tyder på en stadig tillväxtbana för euroområdet under det tredje kvartalet. Stockholmsbörsen steg under hela handelsdagen. 

De stora Europabörserna handlades upp på onsdagen och Stockholmsbörsen stängde över nollan, främst påverkad av bolagsnyheter. 

På torsdagen kom svenska och tyska industriindikatorer in svagare än förväntat, vilket pressade Stockholmsbörsen. Alla ögon riktades mot Yellen på fredagen. Fed-chefen sade att den amerikanska ekonomin närmar sig den amerikanska centralbankens sysselsättnings- och inflationsmål, vilket innebär att sannolikheten för en räntehöjning de kommande måndaderna stärks. Stockholmsbörsen hoppade upp med 0,5 direkt efter beskedet. 

På bolagsfronten har VD-karusellen som råder på börsen fortsatt med att Getinge meddelade att bolagets VD Alex Myers får sparken efter mindre än ett år på positionen. Papperstillverkaren SCA meddelade att hygien- och skogsindustriverksamheterna ska styckas upp i två bolag och rykten har kommit om att fler börsbolag står på tur att styckas upp. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet