Från handlargolvet V35

Handlargolvet

Marknaden är just nu i ett vänteläge där alla ögon riktas mot Fed. Det har spekulerats om att Fed kan vara på gång med en räntehöjning redan vid deras möte i september, men sannolikheten för en tidig höjning minskade drastiskt efter att fredagens svaga jobbsiffror presenterats. Oljerallyt har nått sitt slut efter augusti månads uppgång, påverkad av USA-dollarns styrka samt den minskade sannolikheten för en överrenskommelse om produktionsbegränsningar. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1400- 1430 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med att oljan backade och det sägs att anledningen är tvivel på att Opec-länderna kommer att lyckas komma fram till en överrenskommelse om produktionsbegränsningar. Trots detta var energisektorn den som var starkast på Stockholmsbörsen på måndagen och OMXS30 stängde på plus. 

På tisdagen sade Stanley Fischer, vicechef på Federal Reserves, att det är möjligt att det blir två räntehöjningar innan årsslutet, vilket ledde till en dollarförstärkning. Stockholmsbörsen stängde på plus och det var främst banksektorn som bidrog till uppgången.

Oljan föll på onsdagen efter att det kommit in oljelagerstatistik från USA, medan bankaktierna gick starkt på grund att många trodde på en ökad sannolikhet att Fed ska höja räntan innan årsskiftet. Stockholmsbörsen stängde i rött efter en volatil handelsdag. 

Europabörserna sjönk på torsdagen efter att det amerikanska inköpschefsindexet ISM visade en minskning för första gången sedan 2010.  

Fredagens höjdpunkt var de amerikanska sysselsättningssiffrorna från USA som visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 151 000 personer förra månaden, jämfört med förväntade 180 000 personer. Arbetslösheten hamnade på 4,9 procent för augusti, en siffra som är oreviderad jämfört med månaden före och analytiker förväntade sig 4,8 procent. Det innebär att sannolikheten för en amerikansk räntehöjning nu i september har minskat markant och Stockholmsbörsen steg efter beskedet. 

På bolagsfronten har det kommit ett rykte om att Fingerprints samarbetsföretag i Sydkorea, Kona-I, är på väg att lansera en produkt inom smarta kort-segmentet på den kinesiska marknaden. Tobii meddelade att bolaget kommer att inleda ett samarbete med Alienware och lansera flera speldatorer med deras eyetracking-teknologi. Medicinteknikbolaget Elekta rapporterade på torsdagen, en rapport som visade bättre siffror än förväntat.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet