Från handlargolvet V38

Handlargolvet

Veckans höjdpunkter har varit onsdagens räntebesked från Federal Reserve och Bank of Japan. Den japanska centralbanken meddelade att de inte sänker räntan ytterligare samt att tillgångsköpen fortsätter, vilket stärkte marknadens tro på att centralbankerna gör allt de kan för att hålla den globala tillväxten under kontroll. Dock är Fed fortfarande den centralbank som påverkar marknaden mest och banken valde, som väntat, att lämna styrräntan oförändrad. Oljepriset har varit volatilt och reagerar fortfarande väldigt snabbt på nyheter om oljeproducenter. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1400-1450 och är i skrivande stund ned ca 2 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med stigande priser på råvarumarknaden, vilket gav stöd åt Europabörserna. Oljepriset steg, liksom metallpriserna, och Stockholmsbörsen stängde på plus. 

Tisdagshandeln var avvaktande inför onsdagens räntebesked från Fed och BoJ. Stockholmsbörsen stängde precis under nollan.

Den japanska centralbanken meddelade på onsdagsmorgonen att tillgångsköpen fortsätter och att de behåller styrräntan på -0,1 procent, vilket var en lättnad för banksektorn och gav stöd åt Europabörserna. Stockholmsbörsen stängde på plus, men uppgången kom av sig något när de amerikanska börserna öppnade på grund av osäkerhet inför Feds räntebesked senare på kvällen. 

Fed valde på onsdagskvällen att lämna styrräntan oförändrad, vilket ledde till stora uppgångar på marknaden och Stockholmsbörsen nådde sin högsta notering i år. Räntebeskedet ledde till en dollarförsvagning, vilket i sin tur lyfte råvarorna.

Fredagen inleddes med nedgångar på Stockholmsbörsen och svag tysk makrodata spädde på ytterligare. 

På bolagsfronten backade Elektrolux efter nyheten att bolagets vitvaruleveranser i USA sjönk med 3,5 procent i augusti, jämfört med samma månad förra året. Sobi steg efter nyheten att bolagets läkemedel mot blödarsjuka godkänts för subvention i Italien, Frankrike och Storbritannien. Det har kommit budrykten gällande Fingerprint Cards, enligt uppgifter har ett kinesiskt bolag närmat sig företaget med ett bud i somras.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet