Från handlargolvet V39

Handlargolvet

Deutsche Bank har dominerat nyhetsflödet under veckan och detta har lett till en oro på finansmarknaden. Enligt uppgifter kommer banken inte att få något statligt stöd för deras eventuella rekordstora böter i USA och under den senaste månaden har banken förlorat 25 procent av sitt börsvärde. En något oväntad överrenskommelse mellan Opec-länderna om ett produktionstak har lett till ett köptryck i oljerelaterat och oljepriset har stigit till över 50 dollar-strecket. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1400-1440 och är i skrivande stund upp ca 1,5% sedan förra veckan.

På måndagen ledde oron för att Deutsche Bank kan vara underkapitaliserat till en global börsnedgång. Deutsche Banks aktie sjönk ner till den lägsta nivån på 24 år. 

En nedgång i oljan samt fortsatt finansoro pressade börserna på tisdagen. Stockholmsbörsen återhämtade sig något med stöd av stark hushållsdata från USA.

På onsdagen var det uppgångar på Europabörserna, och optimism rådde efter en uppgång i Deutsche Bank. Oljan låg på plus under hela handelsdagen fram tills det att lagerdata presenterades på eftermiddagen, då oljepriset vände till minus.  

Stockholmsbörsen steg på torsdagen, en uppgång ledd av oljebolagen. På onsdagskvällen kom de oljeproducerande länderna överrens om att begränsa den dagliga produktionen till max 33 miljoner fat per dag, vilket ledde till att oljepriset steg 5 procent.

Europabörserna har stigit inledningsvis på fredagen efter uppgångar i Deutsche Bank samt att oljepriset fortsätter uppåt.

På bolagsfronten meddelade ZF att de inte kommer att ändra något av sina budvillkor på Haldex. ZF:s bud är lägre än konkurrenten Knorr-Bremses. Torsdagen var Engelska skolans premiärdag på börsen. Aktien blev övertecknad och rusade 33% under den första handelsdagen. Indextungviktaren H&M rapporterade på fredagen och presenterade en något lägre bruttomarginal för det senaste kvartalet än förväntat.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet