Från handlargolvet V4

Handlargolvet

Under veckan har OMXS30 handlats i intervallet 1500-1560 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan. Veckan har präglats av Donald Trumps första vecka som president med allt från en ökad risk för handelskrig till undertecknade av en rad beslut. Trumps beslut att godkänna byggandet två stora oljeledningar bidrog till att SSAB steg kraftigt under tisdagen och onsdagen.

I Europa är den största nyheten att det brittiska parlamentet måste godkänna att Storbritannien aktiverar artikel 50 innan den brittiska regeringen kan förhandla med EU om en kommande BREXIT. Den brittiska regeringen förväntar sig att den tidigare tidsplanen kommer att hålla och har under veckan lämnat in en proposition till parlamentet. 

I Sverige har rapportsäsongen inletts på allvar och under torsdagen rapporterade en rad bolag. Tele2 steg 7,5 procent under torsdagen i samband med deras rapport. Nordeas rapport var stark och drog med sig övriga bankaktier. Även SCA, Intrum Justitia och Ericsson steg under torsdagen på rapport, däremot sjönk Getinge.

Under fredagen rapporterade Telia, NCC och Atlas Copco. Atlas Copco kom med en stark rapport, vilket gjorde att aktien steg de inledande minuterna efter rapporten för att sedan oväntat gå ner drygt 5 procent.

Under nästa vecka ligger marknadens fokus på Donald Trumps utspel. Flertalet av de asiatiska börserna håller stängt under inledande delen på veckan på grund av kinesiskt nyår. Rapporterna för de stora bolagen fortsätter med Alfa Laval,  H&M och Investor under tisdag morgon. Under det senaste kvartalet har Investors och Alfa Lavals aktie handlats upp medans H&M har haft ett tyngre kvartal, det återstår att se hur marknaden tar emot deras rapporter. OPEC förväntas komma med produktionsdata för januari månad under veckan.

 

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet