Från handlargolvet V40

Handlargolvet

Veckans höjdpunkt var de amerikanska jobbsiffrorna för september som kom in sämre än förväntat. Siffrorna var dock tillräckligt starka att det fortfarande är möjligt att den amerikanska centralbanken Federal Reserves höjer räntan i december. Oljepriset har stigit, med stöd av data som visade att amerikanska oljelager oväntat sjönk förra veckan. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1405-1460 och är i skrivande stund upp ca 0,5 % sedan förra veckan.

På måndagen var det uppgångar i brittiska exportföretag efter att Storbritanniens premiärminister Theresa May under helgen sagt att Brexitprocessen kommer att inledas i mars 2017, vilket försvagade pundet. Stockholmsbörsen inledde det fjärde kvartalet med uppgång.

Europabörserna steg på tisdagen, Londonbörsen satte årshögsta och pundet noterade sin lägsta nivå på 31 år.

Räntehöjaroro började tillta på onsdagen efter uppgifter att ECB eventuellt kommer att avveckla sina obligationsköp, vilket ledde till att Europabörserna backade. Positiv lagerdata ledde till en uppgång i oljan, och Brentoljan handlades över 51,50 dollar per fat. 

Fastighetsbolagen föll på torsdagen på grund av oron för stigande räntor, och sektorn agerade sänke på Stockholmsbörsen som stängde i rött.

Den amerikanska sysselsättningsstatistiken för september presenterades på fredagen.  Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn steg med 156 000 och arbetslösheten nådde 5 procent, vilket var sämre siffror än vad analytikerna hade förväntat sig. Stockholmsbörsen handlas i skrivande stund under nollan.

På bolagsfronten meddelade Ericsson att de planerar att avskeda 3000 anställda i Sverige, vilket motsvarar var femte anställd som arbetar för bolaget i Sverige. Ericsson-aktien steg efter beskedet och bolaget meddelade att det är främst inom forskning, produktion och utveckling som nedskärningarna kommer att ske.

ABB meddelade på sin kapitalmarknadsdag att de inte kommer att knoppa av Power Grids, vilket det tidigare spekulerats om.  Bolaget meddelade också att de lanserar ett återköpsprogram för perioden 2017-2019, ett återköpsprogram värt 3 miljarder dollar. Fingerprint Cards backade efter nyheten att biometribolaget kommer att få konkurrens av kinesiska Huawei inom området dual sourcing av fingeravtryckssensorer.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet