Från handlargolvet V5

Handlargolvet

Veckan har präglats av de bolagsrapporter som släppts. Det är värt att notera den trend svenska bolag har att gå från årsvisa utdelningar till interimsutdelningar. Bolagen hänvisar ofta till effektivare capital management vid ett skifte från årsvis utdelning till interimsutdelning. OMXS30 har handlats i intervallet 1530-1555.

Dollarn har under veckan handlats på de lägsta nivåerna sedan oktober 2016. De största vinnarna på den svenska marknaden vid en svagare dollar förväntas vara SSAB samt Electrolux och de största förlorarna förväntas vara Boliden, Ericsson och Elekta. Under den inledande delen av veckan var de kinesiska börserna stängda i samband med det kinesiska nyåret.

I USA släpptes under måndagen statistik från det amerikanska handelsdepartementet som visade att prisindex ökade. Under måndagen hade enbart fyra aktier i OMXS30,  H&M , Atlas Copco, Electrolux och Nordea, en positiv utveckling.

Under tisdagen släppte H&M samt Atlas Copco starka rapporter. H&M som under en längre tid haft en svag utveckling steg med drygt 5,5 procent under tisdagen.

Onsdagen var en händelserik dag med statistik från OPEC, flertalet bolagsrapporter och räntebesked från FED. OPEC:s statistik för januari månads produktion var ett första test för hur väl avtalet om en produktionssänkning skulle följas. Även om statistiken visade att produktionsbegränsningarna under januari lyckades återstår det att se hur länge OPEC kan bibehålla begräsningarna. Anledningen till osäkerheten är USA:s har ökade oljeproduktion. Brentoljepriset har under veckan ökat med ungefär 2,5 procent. Under onsdagsmorgonen släppte Volvo en bra rapport och aktien var som mest uppe på drygt 120 kr, vilket Volvo inte varit sedan april 2015. Lundin Petroleum och  SEB kom med starka rapporter. Electrolux däremot släppte en svag rapport. På onsdagskvällen släppte FED räntebesked och som förväntat lämnades räntan oförändrad.

Torsdagen var veckans rapportintensivaste dag. Autoliv och  Novo Nordisk kom med svaga rapporter och aktierna tappade ungefär 7,5 procent respektive 7,3 procent. Även Fingerprint kom med en svag rapport. MTG och Swedbank släppte däremot starka rapporter.

Under fredagen släppte USA statistik med hög jobbtillväxt. Skanska släppte en stark rapport och är i skrivande stund upp 6,6 procent. Stora Enso släppte en svag rapport och är ner ungefär 6,9 procent.

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet