Från handlargolvet V6

Handlargolvet

Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite har under veckan handlats på ”all time high”. Dollarn har stärkts mot både den svenska kronan och euron. Guldpriset var fram till torsdag förmiddag upp ungefär 2 procent, men sjönk under torsdagseftermiddagen och handlas under fredagen till ungefär samma pris som måndagsmorgonen. Sedan mitten av december är guldpriset upp ungefär 9 procent vilket kan tyda på ökad politisk oro. Det finns bland annat en oro för att Marie Le Pen ska vinna det franska valet som genomförs i två omgångar 23:e april och 7:e maj. Sannolikheten att Le Pen ska vinna valet bedöms som låg även om sannolikheten ökat. OMXS30 har handlats i intervallet 1540-1570. Rapportperioden börjar gå mot sitt slut och överlag har det varit starka rapporter.

Måndagen var en lugn dag på handlargolvet. Hexagon släppte under måndagen en rapport som var svagare än väntat och offentliggjorde ett besparingsprogram, aktien steg 3,7 procent under dagen.

Statoils rapport som kom på tisdagen var sämre än förväntat men kom med goda utsikter för framtiden. JM:s rapport var stark och aktien steg 3,7 procent.

Under tisdagen kom American Petroleum Institute, API, med indikationer på att råoljelagren i USA hade ökat näst mest någonsin och brentoljeterminen för april sjönk med 2,6 procent. Under onsdagen kom den amerikanska energimyndigheten, EIA, med statistik som visade att råoljelagren i USA ökat med 13,8 miljoner tunnor jämfört med 2,9 miljoner som var förväntat. Brentoljeterminen för april  var under onsdagen upp 1,4 procent, det tros bero på att de ökade oljelagren i USA till stor del berodde på import. Under onsdagen rapporterade bland annat ICA och Carlsberg , rapporterna var i linje med förväntningarna. Handelsbanken släppte samma dag en svag rapport.

Under torsdagen kom bland annat Knowit och  Betsson med starka rapporter. Den stora nyheten  under torsdagen var att Trump ska komma med en stor skattereform under de kommande veckorna. Detta bidrog till att de Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq Composite var uppe på högsta nivån någonsin under torsdagen. Även de asiatiska börserna steg i samband med Trumps planerade skattesänkningar.

Boliden och Peab kom under fredagsmorgonen med rapporter som överträffade marknadens förväntningar, under fredagseftermiddagen är aktierna upp 8,1 respektive 6,8 procent. Under fredagen steg oljepriset i samband med att den internationella energimyndigheten, IEA, släppte sin rapport. IEA bedömer att OPEC-länderna uppfyllt 90 procent av de överenskomna produktionsneddragningarna.  OECD‑ländernas oljelager har minskat under fjärde kvartalet, vilket är den största minskningen på tre år. Dessutom har den globala efterfrågan på olja ökat för tredje månaden i rad.

Nästa vecka kommer riksbanken med räntebesked och rapportsäsongen fortsätter.

 

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet