Från handlargolvet V8

Handlargolvet

Veckan har varit positiv, men svängig, på Stockholmsbörsen. Börserna har fortfarande en stark koppling till oljemarknaden, en marknad som fortsatt vara volatil. Brentoljan är nu uppe på 36,60 dollar fatet, vilket är den högsta nivån sedan början av året. En del bokslutsrapporter har kommit in och marknaden har belönat de bolag som överträffat förväntningarna. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1325 - 1385 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med att oljan steg till ett tvåveckorshögsta efter bland annat ett uttalande från den ryske energiministern Alexander Novak som ingav hopp att det tidigare beslutet att frysa oljeproduktionen eventuellt kan få marknaden att stabiliseras. Oljeuppgången samt uppgångar i basmetaller fick Europabörserna att stänga måndagshandeln klart över nollstrecket. 

På tisdagen tappade oljan efter kommentarer från Iran att förra veckans uppgörelse mellan Saudiarabien och Ryssland om frysta produktionsnivåer skulle vara patetisk. Råvarurelaterat pressade börserna och Stockholmsbörsen stängde i rött. 

Oljeprisfallet fortsatte på onsdagen på grund av Saudiarabiens och Irans ovilja att sänka produktionen. De lägre oljepriserna tyngde hela marknaden och så även Stockholmsbörsen samtidigt som det orsakade en viss oro för konjunkturen. 
Europabörserna steg brett i torsdagshandeln med bankaktier i täten, samtidigt som oljan handlades på oförändrade nivåer. 

Stockholmsbörsen inledde fredagen med att stiga med stöd av en rad starka rapporter från mindre bolag samtidigt som råvaror och oljepriset utmärkte sig på uppsidan. 

På bolagsfrontenmeddelade Ericsson att de tillsammans med kinesiska Geeley kommer att ingå ett samarbete gällande uppkopplade bilar. Precise Geometrics och Fingerprint Cards lanserar tillsammans ett system för fingertryckautentisering för smarta klockor. SSAB meddelade att de vill köpa tillbaka utestående obligationer för 100 miljoner euro, vilket fick det skuldtyngda bolagets aktie att tappa. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet