Från handlargolvet v11

Handlargolvet

Förra veckan var det val i Nederländerna och liberalkonservativa partiet VVD anses vara vinnaren, trots ett sämre resultat än i förra valet. Dessutom har parlamentet i Storbritannien godkänt ansökan om EU-utträde. Sannolikheten har därmed ökat för att Skotland utlyser val om att vara en del av Storbritannien eller bli ett självständigt land, och där rösta för självständighet. I Sverige var OMSX30 under torsdagen uppe på årshögsta och handlades under veckan i intervallet 1575-1600. Även Volvo handlades under veckan på den högsta nivån sedan 2007 och H&M på den lägsta nivån sedan 2013.

I USA har mycket fokus legat på FED:s räntehöjning och dess kommentarer kring detta. Dessutom har Trump kommit med ett förslag på budget där försvaret väntas få det största tillskottet.

På den kinesiska marknaden var indikatorerna för januari och februari starkare än väntat. Den starka starten indikerar att mindre statligt stöd kommer att behövas för att nå upp till BNP tillväxtmålet på runt 6,5 procent.

Under måndagen lade Intel bud på Mobileye, som är en av Autolivs konkurrenter. Mobileyes aktie steg kraftigt och Autoliv steg som mest 3,3 procent under måndagen i samband med beskedet. Under måndagen kom även statistik från Svensk Mäklarstatistik som visade att bostadsrättspriserna steg 1 procent under februari jämfört med januari. De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 8 procent, motsvarande siffra för villapriserna är 10 procent.

De svenska inflationssiffrorna för februari var högre än marknaden förväntat, detta presenterades under tisdagen. De bidragande faktorerna till en högre inflation än väntat var mat, kläder och paketresor.

Onsdagen var veckans mest händelserikaste dag. På företagssidan släppte H&M sina försäljningssiffror som var betydligt sämre än väntat.  Vid stängning på onsdagen var aktien ner drygt 5 procent jämfört med stängningspriset föregående dag och från mitten av april förra året är aktien ner ungefär 25 procent. Den 30 mars presenterar H&M sin rapport för december till och med februari. De kommande sifforna blir viktiga för H&M:s aktie med tanke på den svaga kursutvecklingen den senaste tiden. Hexagons vd Ola Rollén har åtalats för insiderhandel vilket offentliggjordes efter börsens stängning på onsdagen. Hexagons styrelse ger Rollén fullt stöd och han kommer fortsätta som vd under  rättsprocessen. Aktien rasade med 5 procent i den inledande på torsdagen handeln för att sedan återhämta sig.

I det nederländska valet blev det liberalkonservativa partiet VVD största parti och den nuvarande premiärministern Mark Rutte väntas sitta kvar.  Under onsdagskvällen kom FED med räntebesked. Som väntat höjdes räntan 0,25 procentenheter. I samband med beskedet steg de amerikanska börserna. FED:s och Handelsbankens prognos för den amerikanska räntan är att FED kommer med två räntehöjningar till under året.

Under torsdagen presenterade Trump sitt förslag på sin budget som senare behöver godkännas av kongressen. Försvaret fick i förslaget den högsta ökningen och neddragningar väntas inom bland annat miljödepartementet och biståndet.

På fredagsmorgonen offentliggjorde MTG att de säljer sin verksamhet i de baltiska länderna. 

 

Ansvarig: Emil Bengtsson Ranneberg

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet