Från handlargolvet V44

Handlargolvet

Rapportperioden börjar gå mot sitt slut och fokus har börjat skifta från mikro till makro med den amerikanska centralbankens räntebesked och nästa veckas amerikanska presidentval. Federal Reserves lämnade ett i stort sett identiskt räntebesked som i september och Donald Trump börjar nu knappa in på Hillary Clinton, en seger för Donald Trump skulle skapa en stor osäkerhet på de finansiella marknaderna. New York-börsens volatilitetsindex VIX har nu stigit till strax över 22, vilket är det högsta värdet sedan Brexit-omröstningen i juni. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1400-1460 och är i skrivande stund ned ca 3,5 % sedan förra veckan.

Helgens uteblivna Opec-överrenskommelse ledde till ett oljeras, vilket sänkte Europabörserna i veckoinledningen och Stockholmsbörsen stängde måndagshandeln under nollan.

Tisdagen var nyhetsfattig på makrofronten och Stockholmsbörsen stängde i rött efter en successiv nedgång under eftermiddagen.

Europabörserna backade på onsdagen på grund av en ökad oro över nästa veckas amerikanska presidentval, ett val som kan bli jämnare än vad marknaden har prisat in. Även oljan föll efter att statistik visat växande amerikanska oljelager.

På torsdagen vände Stockholmsbörsen veckans negativa trend och stängde på plus. Alla ögon var riktade på det amerikanska presidentvalet.

Stockholmsbörsen sjönk under veckans sista, och förkortade, handelsdag och Europabörserna handlades också ned vid svensk stängning.

På bolagsfronten föll Hexagon efter nyheten att vd:n Ola Rollén utreds för insiderbrott i Norge. SKF-aktien tappade efter att BMW meddelat att de kräver SKF på skadestånd. Läkemedsbolaget Sobi steg på torsdagen efter att konkurrenten Roche stött på problem med sin medicin mot blödarsjuka. Några bolag har rapporterat, Collector presenterade en sämre kvartalsrapport än väntat medan Unibet och Lundin Petroleum tillhörde de bolag vars rapporter övertäffade förväntningarna.  

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet