Från handlargolvet V45

Handlargolvet

Veckan har präglats av det amerikanska presidentvalet och en oväntad acceptans från marknaden efter att Donald Trump valts till USA:s nästa president. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1415-1480 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan.

Europabörserna steg brett i veckoinledningen, efter att hoppet om en valseger för Hillary Clinton ökat då FBI under helgen kommit fram till att de inte kommer att väcka åtal mot Clinton med anledning av de mailkonversationer som varit under granskning. Uppgången visar att marknaden hoppas på en seger för Clinton.

Stockholmsbörsen stängde tisdagshandeln på plus, bara timmar innan det amerikanska presidentvalet var avgjort, och det var en avvaktande handel på börserna världen över.  

Att Donald Trump oväntat vann det amerikanska presidentvalet ledde till en initial chock för Europabörserna på onsdagen och på Stockholmsbörsen rasade index med 3 procent vid börsöppningen. Nedgången vände dock sedan till en uppgång då USA-börserna öppnat.

Bankaktier fortsatte upp på torsdagen på grund av spekulationer om att Donald Trump skulle kunna få fart på inflationen, vilket skulle leda till högre räntor. Europabörserna inledde dagen på plus, men vände nedåt efter att USA-börsen öppnat.  

Statistik visade att Opecs oljeproduktion steg i oktober, samtidigt ska kartellen försöka enas om en produktionsminskning, vilket ledde till nedgångar i oljepriset på fredagen och Stockholmsbörsen stängde handelsdagen i rött.

På bolagsfronten tappade Fingerprint efter nyheten att Samsung ska börja tillverka egna fingeravtryckssensorer. Securitas tappade efter att bolaget presenterat en kvartalsrapport som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Misstankarna mot Hexagons vd Ola Rollén har inneburit fortsatt osäkerhet för bolaget. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet