Från handlargolvet V46

Handlargolvet

Investerare har återhämtat sig från den amerikanska valveckan och börjat fundera på vad som händer härnäst. Sannolikheten att Federal Reserves ska höja styrräntan i december har höjts till 96%, vilket leder till att en räntehöjning börjar prisas in i marknaden. Dollarförstärkning har satt press på råvaror, och i sin tur på bolagen i sektorn. Stockholmsbörsens OMXS30-index har fått draghjälp från indextungviktaren H&M, som under veckan har gått starkt. OMXS30 har handlats i intervallet 1440- 1480 och är i skrivande stund upp ca 1,5 % sedan förra veckan.

På måndagen sjönk Brentoljan till sin lägsta nivå på över tre månader efter att Iran oväntat ökat sin produktion. Stockholmsbörsen inledde dagen med uppgång, men stängde sedan i rött. 

Oljan steg på tisdagen efter en ökad optimism om att oljekartellen Opec ska komma överrens om en produktionsminskning redan vid mötet senare i november. Oljerallyt gav stöd till Europabörserna, som stängde på plus.

Europabörserna sjönk på onsdagen och tog därför en paus i uppgångarna som följt efter det amerikanska presidentvalet förra veckan. Oljepriset steg efter att Rysslands energiminister sagt att det är en stor sannolikhet att Opec ska nå en överrenskommelse. 

Torsdagens höjdpunkt var Fed-chefen Janet Yellens tal, där hon meddelade att det kan bli en räntehöjning relativt snart. Stockholmsbörsen stängde på plus och utvecklades starkare än övriga Europabörser. 

Under fredagen har Stockholmsbörsen handlats klart på plus och ett lägre oljepris samt en högre dollar har satt press på råvarusektorn. 

På bolagsfronten meddelade Intrum Justitia att de går samman med sektorkollegan Lindorff i syfte att bli ledande aktör inom kredithantering. H&M presenterade bättre försäljningssiffror för oktober än förväntat efter ett par svaga månader där den varma hösten fått skulden.  På rapportfronten finns det ännu eftersläntrare som kommer in med rapporter för det tredje kvartalet. Ett av de större bolagen som rapporterat är Nibe, vars resultat inte nådde upp till marknadens förväntningar. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet