Från handlargolvet V48

Handlargolvet

Den här veckan har fokus varit på onsdagens Opec-möte samt helgens italienska folkomröstning. Investerare har agerat avvaktande mot italiensk exponering inför söndagens folkomröstning som främst kan påverka italienska banker. Opec överraskade marknaden med att komma överrens om den första sänkningen av oljeproduktionen på åtta år, en sänkning med 1,2 miljoner fat per dag till 32,5 miljoner fat per dag från och med januari vilket ledde till att oljepriset steg kraftigt. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1460 – 1480 och är i skrivande stund ned ca 1% sedan förra veckan.

Nervositet för söndagens italienska folkomröstning pressade Europabörserna på måndagen med italienska banker som sänke. Oljepriset steg efter att Iraks oljeminister lovat att samarbeta med alla Opec-medlemmar för att komma fram till en överenskommelse om produktionsbegränsningar senare under veckan.

Tisdagshandeln var försiktig inför onsdagens Opec-möte, och oljepriset agerade sänke på Stockholmsbörsen då ett Opec-avtal om produktionsbegränsningar såg allt mer svåruppnåeligt ut.

Oljepriset rusade på onsdagen efter att Opec-länderna överraskande kommit fram till en produktionsbegränsning. Europabörserna följde med oljepriset uppåt med olja och gas som starkaste sektor.

På torsdagen fortsatte oljepriset upp, Stockholmsbörsen handlades dock under nollan.

Fredagens höjdpunkt var den amerikanska sysselsättningsstatistiken, som visade ett blandat utfall. Jobbrapporten visade en ökad sysselsättning, som förväntat, samtidigt som arbetslösheten sjönk. Dock sjönk timlönerna oväntat. Stockholmsbörsen backade men nedgången avtog efter den amerikanska jobbrapporten. 

På bolagsfronten meddelade Astra Zenecas vd att han vill minska bolagets beroende av ett fåtal storsäljande läkemedel. Sweco höll kapitalmarknadsdag, bolaget anser hemmamarknaden stabil men anser sig väl förberedda för att den kan bli svagare. Hexagon backade under sin kapitalmarknadsdag och bolaget valde att inte kommentera misstankarna om insiderhandel. Det kommer fortfarande eftersläntrare från rapportsäsongen, ett av bolagen är Elekta som presenterade en sämre kvartalsrapport än förväntat.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet