Från handlargolvet V49

Handlargolvet

Veckans fokus har varit den europeiska centralbankens penningpolitiska besked till marknaden på torsdagen, ett möte där ECB som väntat lämnade räntan oförändrad samtidigt som de förlängde sitt tillgångsköpprogram. Stockholmsbörsen har meddelat att Autoliv kommer att inkluderas i OMXS30-index från och med nästa år, medan Nokia kommer att lämna index. OMXS30 har handlats i intervallet 1460-1540 och är i skrivande stund upp drygt 4 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med uppgångar på Europabörserna. Den politiska oron efter helgens italienska folkomröstning försvann snabbt och att nej-sidan skulle vinna var redan inprisat i marknaden.

Bankerna var i fokus på tisdagen och det spekulerades i huruvida folkomröstningen i Italien kommer att påverka ECB på torsdagens möte. Tysk industriorder överträffade förväntningarna men det var banksektorn som ledde till uppgång på Europabörserna och även på Stockholmsbörsen handlades banksektorn högre.

Europabörserna steg på onsdagen efter förhoppningar om att det ska komma fortsatta lättnader från ECB. Stockholmsbörsen stängde på plus och råvarusektorn var stark, medan hälsovårdssektorn gick svagt efter uttalanden från den blivande amerikanska presidenten Donald Trump.

På torsdagen meddelade ECB att de förlänger sitt tillgångsköpprogram till december 2017 vilket fick börserna och speciellt banksektorn att stiga, medan euron tappade gentemot dollarn. 

Fredagen är tunn på makroagendan, men Stockholmsbörsen handlas i skrivande stund upp och är upp ca 6 procent på året.

På bolagsfronten har höstens vd-karusell fortsatt med nyheten att Kinneviks vd Lorenzo Grabau kommer att lämna sin post. Clas Ohlson presenterade sin delårsrapport, som var sämre än väntat, samtidigt som bolagets försäljningssiffror för november slog förväntningarna. Fingerprint gav sin prognos för nästa år, och den var i stort sett enligt förväntningarna men att de presenterade en sänkning av försäljningsprognosen för 2016 var oväntat. Medicinteknikbolaget Elekta steg efter nyheten att de fått en order i Grekland på bolagets produkter till tre sjukhus i landet.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet