Från handlargolvet V50

Handlargolvet

Även denna vecka har fokus legat på centralbanker och alla ögon har riktats på Federal Reserves och onsdagens räntebesked då de sände ut offensiva penningpolitiska signaler. Den amerikanska centralbanken skruvade som väntat upp styrräntan ett hack men indikerade även på att det kan komma fler räntehöjningar nästa år än vad man tidigare trott. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1530-1550 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med uppgång i oljan efter att de oljeproducerande länderna, även de som är utanför oljekartellen Opec, kommit överens om produktionsminskning. Detta räckte dock inte för att lyfta Europabörserna men Stockholmsbörsen stängde på plus.

Europabörserna steg på tisdagen tillsammans med aktiemarknaderna världen över i väntan på onsdagens amerikanska räntebesked.

Onsdagen präglades av en försiktig handel på Europabörserna inför det tunga räntebeskedet efter stängning. Stockholmsbörsen tappade och det gjorde även oljan.

Federal Reserves meddelade att de, som väntat, höjer sin styrränta och samtidigt gav de indikationer på att det kan komma fler höjningar 2017. Räntebeskedet pressade euron som nådde sin lägsta nivå mot dollarn på över 10 år. Stockholmsbörsen stängde torsdagshandeln på plus efter att ha haft en blandad utveckling under dagen, och uppgången kom efter amerikansk öppning.

Makroagendan är tunn på fredagen och Stockholmsbörsen har rört sig omkring nollan, medan Europabörserna i skrivande stund har stigit.

På bolagsfronten presenterade flygbolaget SAS en sämre kvartalsrapport än väntat. H&M tappade efter att bolaget presenterat sin novemberförsäljning, som inte nådde upp till marknadens förväntningar. ICA meddelade att de kommer att fortsätta sin butiksetablering även 2017, dock i en lugnare takt, samtidigt som de kommer att öka sina investeringar med 1 miljard kronor nästa år jämfört med 2016. Tobii steg efter nyheten att bolagets eyetracking-teknologi kommer att finnas med i Huaweis nya kinesiska smartphone.

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet