Från handlargolvet V41

Handlargolvet

Den här veckan har marknadens fokus börjat skifta mot rapportsäsongen som kommit igång i USA, men i Sverige börjar den först nästa vecka. Förväntningarna för en amerikansk räntehöjning har skruvats upp och ett protokoll från det senaste Fed-mötet visade att flera ledamöter anser det rimligt att höja räntan relativt snart.

Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1420-1470 och är i skrivande stund ned ca 0,5 % sedan förra veckan. 

Europabörserna inledde veckan med breda uppgångar. Rysslands president Vladimir Putin meddelade att landet öppnar upp möjligheterna för en sänkt oljeproduktion och Saudiarabiens energiminister meddelade att han tror på ett Opecavtal vid nästa möte. Det ledde till att Brentoljan steg upp till ettårshögsta.

Oro för att Fed kommer höja räntan i december stärkte dollarn på tisdagen, vilket i sin tur pressade Europabörserna och Stockholmsbörsen stängde tisdagshandeln i rött. Kronan försvagades mot euron och dollarn då konsumentprisindex för september kom in lägre än förväntat.   

Rapportsäsongen i Europa inleddes svagt, vilket tillsammans med en fortsatt ränteoro tyngde Europabörserna på onsdagen. 

Kinesisk statistik visade på torsdagen en oväntad nedgång i landets export, vilket ökade oron för den globala ekonomin och sänkte Europabörserna. 

Stockholmsbörsen steg återigen på fredagen efter att ha hållits tillbaka under torsdagen på grund av de svaga kinesiska exportsiffrorna. 

På bolagsfronten var veckans största händelse när Ericsson vinstvarnade på onsdagen och aktien föll drygt 20 procent till under 50 kronors-strecket. Även NCC, Ratos och Eltel vinstvarnade. Aluminiumbolaget Alcoa inledde rapportsäsongen i USA och presenterade en sämre kvartalsrapport än förväntat. Fingerprint Cards storägare och förre vd Johan Carlström meddelade att han lämnar sitt jobb i bolaget men dementerar ryktet att han skulle ha fått sparken.  

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet