Från handlargolvet V42

Handlargolvet

Den här veckan har rapportperioden kommit igång ordentligt i Sverige, liksom i övriga Europa, och ett flertal indextungviktare har rapporterat. Det ryktas om att Fed närmar sig en räntehöjning och marknaden har förhoppningar om ett fortsatt ackommoderande ECB. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1430 – 1470 och är i skrivande stund upp ca 1 procent sedan förra veckan.

Veckan inleddes med nedgångar på Stockholmsbörsen. Dagen var relativt händelsefattig då investerare agerade avvaktande i väntan på rapportfloden. 

Stockholmsbörsen steg på tisdagen, liksom övriga Europabörser, med stöd av starka bolagsrapporter och stigande råvarupriser.

En rejäl oljeuppgång och positiva kvartalsrapporter ledde till uppgångar på Europabörserna på onsdagen. Den oväntade nyheten om att råoljelagren i USA krympte med 5 miljoner fat förra veckan var orsaken till oljerallyt. Stockholmsbörsen stängde dock strax under nollan.

Mario Draghi hintade om att ett beslut kring den europeiska centralbankens QE-program kan tas på mötet i december, vilket ledde till uppgångar på Europabörserna på torsdagen. 

Fredagen var tunn på makroagendan och svaga bolagsrapporter tyngde Stockholmsbörsen.

På bolagsfronten var veckans överraskning Getinge som presenterade ett resultat som var bättre än väntat samt en oväntad avknoppning av affärsområdet Patient & Post-Acute Care. Atlas Copco rapporterade sin starkaste organiska tillväxt på nästan 5 år, vilket ledde till att bolagets A-aktie var Stockholmsbörsens överlägset mest omsatta på torsdagen. Även Com Hem, SEB, Handelsbanken, Betsson, Tele2, Intrum Justitia och Avanza var bland de bolag som presenterade kvartalsrapporter som översteg förväntningarna. Bland bolag som rapporterade sämre än väntat infann sig Telia, Assa Abloy, Volvo, Ericsson. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet