Från handlargolvet V43

Handlargolvet

Den här veckan har alla ögon legat på det massiva flödet av kvartalsrapporter som pågår i hela Europa. Riksbanken har meddelat att de lämnar styrräntan oförändrad och en oro för hälsan i den globala ekonomin har tyngt börserna. Stockholmsbörsens OMXS30-index har handlats i intervallet 1400-1470 och är i skrivande stund ned ca 1 procent sedan förra veckan.

Måndagen bjöd på optimism på makrofronten då ett snabbestimat över euroområdets inköpschefsindex för oktober visade en klart högre siffra än väntat. Den positiva ekonomiska statistiken lyfte Europabörserna, tillsammans med hyfsat positiva bolagsrapporter. Stockholmsbörsen stängde dock i rött, tyngd av indextungviktaren Telia som handlades exklusive rätt till utdelning.

Oljan tyngde börserna på tisdagen efter uppgifter från Ryssland att landet inte kommer att minska sin oljeproduktion, även om Opec skulle komma fram till en sådan överrenskommelse. Nedgångar i USA-handeln ledde till att Stockholmsbörsen tillsammans med de större Europabörserna stängde under nollan. 

På onsdagen återhämtade sig oljan efter lagerdata, men låg trots detta på minus, vilket tyngde Europabörserna. Stockholmsbörsen stängde dock strax över nollan. 

Riksbanken meddelade på torsdagen att de lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent, som väntat, men de drar ner räntebanan då de konstaterat att inflationen inte kommer att nå målet så tidigt som man tidigare trott. Stockholmsbörsen stängde på plus, främst påverkad av rapportfloden. 

Stockholmsbörsen inledde fredagen på minus, men har i skrivande stund närmat sig nollstrecket med framförallt verkstadsbolag på vinnarlistan. 

På bolagsfronten har rapportsäsongen varit i fokus och bland bolag som presenterat bättre kvartalsrapporter än väntat finns Sandvik, JM, Nordea, SCA, Autoliv och Swedish Match, medan Indutrade, Evolution Gamings, Alfa Laval, Holmen, Skanska och SSAB är bolag som inte nått upp till marknadens förväntningar. Vid sidan om bolagsrapporterna var veckans stora nyhet att Börje Ekholm blir ny VD för Ericsson. 

 

Ansvarig: Lovisa Jangenstål

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet