Upp eller ner, det är solklart

Håller den positiva trenden i sig?
Graf
  • Ja
    57 %
  • Nej
    43 %
Röstningen avslutad (137 röster)
Lars Westberg

Efter en stark inledning på året vände Stockholmsbörsen ned under senare delen av januari. Oro för USA:s utveckling och på tillväxtmarknader, med stora valutarörelser som följd, dämpade stämningen och på nio dagar tappade OMXS30-index drygt 5 procent. Under februari har börsen repat mod och noterats allt högre. I skrivande stund är index 0,5 procent ifrån toppnivån i januari. Frågan är om det finns ytterligare bränsle för att driva index till en ny topp, eller om ännu en rekyl är på gång.

Å ena sidan…
Det som talar mot börsen är framförallt att bolagens utveckling i det gångna kvartalet inte motsvarat förväntningarna. Slutsatsen är att vinstprognoserna skruvats ned ytterligare. Tillsammans med stigande aktiekurser innebär det att värderingen blivit högre, för att inte säga ansträngd. I den negativa vågskålen får vi också lägga risken för makroekonomiska besvikelser och oväntade chocker på ekonomin, fastän dessa är svåra att ta med i beräkningarna.

Å andra sidan…
I den positiva vågskålen har vi ett lågt ränteläge, vilket innebär att det finns få alternativ till avkastning utanför aktiemarknaden. Därtill har vi en global tillväxt som talar för stigande bolagsvinster på sikt, fortsatt riskvilja och efterfrågan på aktier. Slutligen närmar vi oss utdelningssäsongen, vilket alltid drar visst intresse.

Håller den positiva trenden i sig?
OMXS30-index är i en långsiktig stigande trend och handlas nu nära 1350. Under det senaste halvåret har konsolideringsintervallet varit snävt, men likväl i en positiv riktning. Den nedre trendlinjen i konsolideringsintervallet indikerar stöd vid 1290. I det längre perspektivet ger den positiva trendlinjen med start under hösten 2011 en potentiell stödnivå runt 1250.

Handla XACT BULL och XACT BEAR för att dra nytta av börsens svängningar. Använd stop loss och realisera vinster i tid, för sannolikt kommer vågrörelserna att fortsätta.

http://borsrum.handelsbanken.se/Kurser-och-produktinformation/Borshandlade-vardepapper/#u=OMXS30?TM?-Index|t=BullBear|

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet