Frankrike – nästa Spanien eller Tyskland?

Lena Fahlén

Macrons parti, La République en Marche (LREM), tog som väntat hem en jordskredsseger i det franska parlamentsvalet i söndags. Partiet har överraskat på många sätt: partiet som bildades för mindre än två år sedan har fullkomligt krossat de traditionella partierna, till skillnad från andra nya mer populistiska partier är det inte ett parti långt ut på höger eller vänsterkanten, vidare är det ett parti som uttalar sitt starka stöd för EU och sist men inte minst så är det nog ett och annat opinionsinsitut som ser sin heder räddad - valresultatet har för en gångs skull legat helt i linje med opinionsundersökningarna.

Trots storsegern finns det lite smolk i glädjebägaren för Macron. Valdeltagande var rekordlågt i parlamentsvalets andra omgång, bara 43% av fransmännen gick och röstade. Så frågan är hur stort stöd han egentligen har hos folket? Vidare har den senaste veckan präglats av politiska skandaler – fyra ministrar har fått avgå på grund av diverse korruptionsanklagelser.

Det finns nu stora förväntningar på Macron inte minst från EU-håll. Givet att Angela Merkel tar hem det tyska parlamentsvalet i september så kommer Eurozonens största länder ledas av två varma EU-anhängare. Med tanke på de utmaningar EU står inför -Brexit-förhandlingar, ökade ryska aggressioner samt inte minst frågan kring hur EU ska se ut framöver – så lär ett starkt europeiskt ledarskap behövas.

Även marknaden har stora förhoppningar på Macrons reformagenda. Redan i september vill han få igenom sin arbetsmarknadsreform. Bland annat vill han minska fackföreningarnas makt genom att ge företagen mer att säga till om angående löner och arbetstider. Vidare vill han stärka etik och moral bland politiska företrädare sam reformera skattesystemet. Macron vill också att länderna i Eurozonen ska få möjlighet att emittera gemensamma euroobligationer och ha mer gemensam finanspolitik – något tyskarna tidigare motsatt sig.

Under finanskrisen genomförde Spanien en rad ekonomiska reformer – inte minst på arbetsmarknaden. Även om många hade hoppats på mer omfattande reformer så ser vi nu effekterna av detta. Arbetslösheten är fortsatt hög men faller nu i snabb takt, vidare har Spanien idag den högsta tillväxten av Eurozonens större länder. Även Tyskland är ett intressant land vad gäller ekonomiska reformer År 2003 föreslog Gerard Schröder en rad långtgående reformer inom bland annat arbetsmarknadsområdet och socialförsäkringssystemet. Reformpaketet fick namnet ”Agenda 2010”. På den tiden gick Tyskland under öknamnet ”Europas sjuke man” och man drev med reformpaketet och menade att namnet kom från att man bara lyckades genomföra 10 av 20 reformer. Trots en besvikelse över att Schröder inte fick igenom alla reformer lyckades man då lägga grunden till den konkurrenskraftiga ekonomi Tyskland är idag. Frågan är nu om Macron med sitt reformpaket kan lyfta tillväxten i Frankrike på samma sätt?

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet