Mindre än en månad kvar till brexit...eller?

Lena Fahlén

Det är mindre än en månad kvar till att Storbritannien måste ta det definitiva steget ut ur EU enligt Artikel 50, det dokument som reglerar landets utträde ur unionen. Ändå har processen inte varit mer osäker sen dagen för den brittiska omröstningen. Vår strateg Lars Henriksson sammanfattar läget.

De flesta bedömare lutar nu åt att den 29 mars inte alls blir Storbritanniens sista dag i EU. Detta efter att flera brittiska parlamentsledamöter, inklusive premiärminister May, har lämnat dörren på glänt till en förlängning av tidsfristen.

Hur långt man ska skjuta på utträdet råder det dock väldigt olika uppfattningar om. Förslagen på ytterligare tid för förberedelser varierar från allt mellan 3 månader, som May angett, till 21 månader, som flera EU-representanter föredrar. Förväntningar om en förlängning av Storbritanniens medlemskap innebär också att trycket på en ny folkomröstning ökar, vilket gör att osäkerheten runt frågan om Storbritannien ska lämna EU är större än före folkomröstningen 2016. 

En hård brexit, alltså att britterna lämnar EU utan avtal, är det utfall som verkar ha tappat mest i sannolikhet sen sommaren för snart 3 år sen. För en månad sen visade en omröstning i det brittiska parlamentet att en klar majoritet av medlemmarna inte vill se landet lämna utan ett nytt avtal. Den grupp om cirka 90 personer (av totalt 650 ledamöter) som kan tänka sig det tillhör till absolut största delen det regerande konservativa partiet, vilket komplicerat läget för May väsentligt.

"Sittningar varannan vecka, där man debatterar och röstar om hur man går framåt"

Premiärministern krigar fortfarande för sitt avtal med EU och för att inte tappa kontrollen över processen var hon nu tvungen att lägga fram en plan som inbegriper en möjlighet för en förlängning av Artikel 50, något som hon hela tiden starkt ogillat.

Även om underhuset inte lyckats rösta igenom ett brexit-avtal har man med två veckors mellanrum sittningar där man debatterar och röstar om hur man ska komma vidare. Redan för en månad sen kom ett förslag om att May ska tvingas söka förlängning om hon inte gjort några framsteg i förhandlingarna med EU innan slutet av februari. Parlamentsledamöterna röstade då ner idén och May fick en chans till att komma tillbaka med något nytt. Hittills har hon dock kommit tomhänt hem från Bryssel och beslöt därför att skjuta upp en ny parlamentsomröstning om hennes förslag.

Förnyade krav på en tvingande begäran till EU om förlängning gick inte längre att stoppa och för att förekomma det förslaget lovade May en ”trestegsomröstning” den 12,13 och 14 mars. Första dagen ska man rösta om hennes EU-avtal, kanske med något tillägg eller ändring. Om förslaget åter faller ska man rösta om huruvida parlamentet vill ha en avtalslös brexit. Det väntas bli nedröstat med klar majoritet och bana väg för en omröstning den tredje dagen då man ska rösta om en förlängning och förhoppningsvis även längden på en sådan. EU kommer sannolikt att gå med på att skjuta fram utträdet, men Storbritannien bör komma upp med en plan för vad tiden ska användas till.

Flera framträdande EU-representanter är villiga att ge Storbritannien någon form av garanti för att medlemskapet i tullunionen inte blir evigt. De brittiska politiker som förespråkar en hård brexit börjar, med all rätt, bli oroliga för att den inte ska bli av alls. May spelar ett skickligt taktiskt spel nu. Ska brexit-förespråkarna våga rösta nej till hennes förslag och riskera en utdragen process som kan sluta i att landet stannar i unionen? Det kan vara så att premiärministern kommer tillbaka från Bryssel med någon form av garanti gällande den irländska gränsfrågan. Kanske finns redan något sådant förberett mellan förhandlingsparterna. Då kommer det bli svårt för många av de som tidigare röstade nej till förslaget att hålla fast vid det.

"Vi håller fast vid vårt huvudscenario"

Vad tror då vi? Vi håller fast vid vårt huvudscenario, ett framskjutande av datumet för utträde innan ett slutligt avtal nås. Det är dock inte omöjligt att premiärminister Mays taktiska spel går hem och att Storbritannien verkligen lämnar EU den 29 mars. Att det skulle sluta med en avtalslös, hård brexit, tror vi inte är särskilt sannolikt.

Lars Henriksson, strateg Handelsbanken

 

Kommentaren är tidigare publicerad i Makrosvepet vecka 10.

Läs fler artiklar i Makrosvepet

Prenumera på Makrosvepet

 

Kommentarer (0)

Stängt för kommentarer för tillfället.

Läs fler inlägg på Börsflödet