Några tankar om valet i UK -det blir inte alltid som man tänkt sig…

Lena Fahlén

Theresa May fick inte det stärkta mandat hon sett framför sig när hon utlyste nyval i Storbritannien för ett par månader sedan. Preliminära valresultat visar tvärtom att konservativa Tories nu förlorat sin majoritet i parlamentet. Labour, med Jememy Corbyn i spetsen blir istället den stora valvinnaren. I skrivande stund ser det ut som Tories får 316 platser (ner från 331 platser i förra valet, 326 krävs för majoritet), Labour ser ut att ta 265 platser (upp från 232 i förra valet). Värt att notera är också att det skotska nationalistpartiet, SNP tappade stort, vilket minskar risken för en ny skotsk folkomröstning i närtid. Vad innebär då detta?

Inrikespolitiskt: Även om detta är ett rejält bakslag för Tories är man fortfarande största parti. Med hjälp av några mindre partier (tex de nordirländska unionistpartierna) så lär man kunna bilda regering. Theresa Mays ställning är dock rejält försvagad – det spekuleras nu i om hon kommer avgå. Framtiden får utvisa, i de uttalanden vi fått hittills från May pekar hon på behovet av stabilitet.

Brexit: Oavsett om May sitter kvar eller inte blir dock den stora frågan hur valutgången påverkar Brexitförhandlingarna. Inom två veckor är det tänkt att förhandlingarna ska börja, Mays tanke var att med en valseger i ryggen kunna stärka sina kort – så blev nu inte fallet. Även om Brexit inte var en stor valfråga så kan man tolka framgångarna för (EU-vänliga) Labour som att britterna protesterat mot Mays hårdföra retorik i upptakten till Brexit-förhandlingarna. Frågan är om förhandlingarna kommer försenas pga valutgången. Värt att notera är också att det är parlamentsval i Frankrike 11 resp. 18 juni (två omgångar) samt val i Tyskland 24/9 vilket gör att fokus även i dessa länder snarare lär vara på inrikespolitik än Brexitförhandlingarna.

Finansiella marknader: Det överraskande valresultatet har fått pundet att försvagas på morgonen, i skrivande stund drygt 1,5 procents försvagning mot både kronan och euron. Långsiktigt kan man dock tänka sig att pundet kan komma att stärkas jämfört med före valet, då detta får ses som en förlust för de som drev en hård linje i Brexit-förhandlingarna. UK-räntorna ställs upp här på morgonen, medan amerikanska och tyska räntor faller ett par punkter. Vi ser inga stora reaktioner på Asienbörserna. 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet