Adjö Yellen - välkommen Powell

Lena Fahlén

Efter ett ordförandeskap lär gå till historien som lyckat, lämnade Janet Yellen i lördags sin post som chef för den amerikanska centralbankens styrelse. Jerome Powell tar nu över rodret, och utmaningar saknas inte.

Janet Yellens ordförandeskap lär gå till historien som lyckat, särskilt med hänsyn till omständigheterna efter finanskrisen. Hon tillträdde när den amerikanska centralbanken Fed började minska sina obligationsköp (QE), men förändringen var tydligt signalerad och marknaderna tog det med ro.

I december 2015 blev hon den första amerikanska centralbankschefen att höja räntan sedan 2006 och hon har sedan i höstas även börjat minska det stora innehavet av obligationer som Fed har i balansräkningen. Ekonomin går starkt och arbetslösheten är nu på den lägsta nivån sedan år 2000. De amerikanska börserna har stigit drygt 160 procent under hennes år på ordförandeposten.

”Trump bryter traditionen”

Trots ett, ur marknadens perspektiv, lyckat ledarskap signalerade president Trump tidigt att han inte ville förnya mandatet för Yellen, även om han inte var entydig i sin kommunikation. Redan under presidentvalskampanjen var han mycket kritisk mot de stora obligationsköpen och den enorma balansräkning Fed byggt upp i spåren av finanskrisen.

Yellen lämnar nu över till Jerome Powell som Trump utsett till ny ordförande. Därmed blir hon den första Fed-chefen som bara sitter en mandatperiod sen G William Miller, som 1979 lämnade posten efter endast ett år för att bli finansminister i Jimmy Carters administration. Detta bryter därmed mot traditionen att centralbankschefen får förnyat förtroende för en andra period om inga uppenbara misstag skett, vilket inte kan sägas varit fallet.

”Lång erfarenhet av finansbranschen”
Powell är enligt de flesta bedömare en bra kandidat trots att han egentligen inte är ekonom i grunden. Han är utbildad advokat, men har lång erfarenhet av finansbranschen. Han inledde sin karriär på investmentbanken Dillon, Read & Co, 1984. Efter ett par år i den första presidenten Bushs administration var han tillbaka på Wall Street där han arbetade på investmentbanker och private equity-bolag innan han, via en kort tid hos en oberoende tankesmedja, blev utsedd av president Obama att ta plats i Federal Reserves direktion.

”Betraktas av marknaden som en duva”

När Yellen tillträdde rollen som ordförande 2014 såg marknaden det som en fortsättning på den politik som hennes företrädare Ben Bernanke stod för då hon sen länge hade ingått i Feds direktion. Även Jerome Powell har en lång erfarenhet från Fed och har suttit i direktionen sedan 2012. Precis som sina föregångare betraktas han av marknaden som en duva, som föredrar att hålla räntan låg och penningpolitiken lätt.

”Mödosam omläggning av penningpolitiken väntar”
Den nye centralbankschefen ses som en person som har förmågan att samla en grupp runt gemensamma ståndpunkter och beslut. Det kommer säkerligen att behövas med tanke på att den mödosamma omläggningen av penningpolitiken nu väntas fortsätta med ytterligare höjningar av styrräntan och minskningar av balansräkningen.

”Låg inflation en utmaning”
En annan utmaning är att inflationen i dagsläget är låg samtidigt som stora finanspolitiska stimulanser (skattesänkningar mm) och kraftigt stigande börskurser riskerar att överhetta ekonomin och tvinga fram en mer aggressiv penningpolitik på lite sikt. Dessutom stundar en diskussion om inflationsmålets relevans då detta ifrågasatts från många håll. På kort sikt är dock den allmänna bedömningen att Powells tillträde kommer att vara odramatiskt för amerikansk ekonomi och de finansiella marknaderna.

 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet