Oväntat dollarfokus i Davos

Lena Fahlén

Inför World Economic Forum i Davos, där några av världens mäktigaste beslutsfattare samlas varje år, oroade sig många för ökad protektionism, och dollarn åkte berg- och dalbana under veckan. Oron kom delvis på skam då Trump i sitt avslutningstal bland annat öppnade för att omvärdera frihandelsavtalet i Stilla havsregionen. Indiens premiärminister Modi och Tysklands Merkel betonade i sina tal att ”globala problem kräver globala samarbeten”.

World Economic Forum i Davos samlar varje år några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Detta år var inget undantag – för första gången på 18 år närvarade en sittande amerikansk president, dessutom var både Frankrikes Emanuel Macron och Tysklands Angela Merkel på plats liksom Indiens premiärminister Modi och Saudiarabiens oljeminister Al-Falih. Temat i år  var ”Gemensamma lösningar i en splittrad värld”.

Inför mötet publicerade World Economic Forum en riskrapport där närmare 60 procent i en stor undersökning bland experter och beslutsfattare såg ökade risker för protektionism, miljöförstöring och risker inom geopolitik under 2018. Det var en av de dystraste sådana rapporterna inför ett World Economic Forum. Dessutom talade den amerikanske handelsministern Willbur Ross om handelskrig i början på veckan. Oron kom delvis på skam då Trump menade bland annat sa att han kan tänka sig att åter ansluta sig till förhandlingarna om frihandelsavtalet i Stilla havsregionen (TPP) samt att han inte aviserade att man helt drar sig ur omförhandlingarna av det nordamerikanska handelsavtalet (Nafta), som tidigare befarats. I övrigt menade presidenten att USA är villigt att samarbeta med andra länder på, för landet, rättvisa villkor.

Den amerikanska dollarn åkte berg- och dalbana. USA:s finansminister Steven Mnuchin sa på onsdagen att en svag dollar är bra för  USA:s export och inte var ett problem. Detta fick dollarn att försvagas till den svagaste nivån mot euron på över tre år. Uttalandet fick hård kritik både från IMF:s ordförande Christine Lagarde och från ECB:s Mario Draghi, som båda menade att det bröt mot internationella överenskommelser om valutamanipulation. På torsdagen så uttryckte istället Trump i en intervju med CNBC tvärtom att en stark dollar ligger i landets intresse.

Indiens  premiärminister  Narendra Modi talade på tisdagen och försökte då axla Kinas, Xi Jinpings, mantel från förra årets möte. Talet handlade till stora delar om vikten av fortsatt globalisering istället för protektionism och utan att nämna Trump eller USA vid namn gick det inte att ta fel på åt vilket håll Modi riktade sin kritik. Även Merkel skickade en tydlig passning i samma riktning och menade att globala problem kräver globala samarbeten.

Oljekartellen OPEC:s avtal med Ryssland om produktionsminskningar av olja hamnade i fokus då Saudiarabiens oljeminister Al-Falih började tala om  avtalets utgång under Davosmötets första dag. Al-Falih underströk att målet är att få ner OECD-ländernas oljelager till snittet för senaste fem åren. Avtalet löper ut vid slutet av 2018 och OPEC:s uppgift verkar nu vara  att övertyga marknaden om att produktionen inte kommer återvända över en natt. OPEC hade i år en mindre central roll i Davos än förra året då avtalet bara var några månader gammalt.

Intervju med Lena Fahlén på EFN:

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet