Uppdatering Italienska valet

Lena Fahlén

Som väntat är det nu ett oklart parlamentariskt läge efter söndagens val i Italien. Populistiska partier rönte stora framgångar vilket gör att en storkoalition mellan sittande demokratiska partiet (mitten/vänster) och Berlusconis parti Forza Italia (mitten/höger) i dagsläget verkar osannolik – något det spekulerades om innan valet. Båda dessa mer traditionella partier förlorade röster till populistiska femstjärnerörelsen och La Lega (yttersta högern). Matteo Renzi, ledare för demokratiska partiet avgick också under måndagen.

Frågan är vem som nu får frågan att bilda regering av president Sergio Mattarella – partiledaren för det största partiet – femstjärnerörelsen eller ledare för största alliansen – Forza Italia/Italienska brödraskskapet/La Lega? Båda ledarna hävdar att de är valets vinnare men ingen av dom har majoritet.

Presidenten kommer prata med samtliga partiledare under de närmaste veckorna. Fokus är att partierna ska hitta samarbeten för att säkra en majoritet i båda kamrarna. Frågorna är många – kan femstjärnerörelsen tänka sig att ingå en koalition men något annat parti – något man tidigare sagt sig inte vilja? Kan Berlusconis Forza Italia acceptera Salvini som kommande premiärminister då La Lega oväntat blev största alliansparti? Och kan demokratiska partiet tänka sig att ingå en allians med övriga partier?

Mattarella väntas komma med förslag på premiärminister tidigast i april. Om man i juni inte hittat en regering som får stöd av majoriteten i parlamentet kan Mattarella upplösa parlamentet och därmed utlösa nyval.

Även om det inte är det mest sannolika spekuleras det i en populistisk allians med femstjärnerörelsen, La Lega och Italienska brödraskapet. Detta skulle förmodligen leda till stökiga marknader då samtliga partier är mycket skeptiska till euromedlemskapet, även om ingen i dagsläget vill ha en folkomröstning om ett utträde. Under veckan har det inte varit några dramatiska rörelser på italienska finansmarknaden. 

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet