Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren?

Lena Fahlén

Det rätta svaret på frågan har ju som bekant alltid varit klockan, men det är fullt tänkbart att det gamla skämtet uppdateras. Storbritanniens utträdesdatum ur EU har skjutits upp till sista oktober med möjlighet att lämna tidigare. Vår strateg Lars Henriksson skriver om den senaste utvecklingen i förhandlingarna om brexit.

Efter långa överläggningar mellan EU:s regeringschefer under onsdagskvällen enades man nämligen om att återigen skjuta upp Storbritanniens utträde ur unionen. Landet har nu fram till den 31 oktober på sig att komma fram till hur man vill förhålla sig till EU i framtiden. Skulle det brittiska parlamentet lyckas enas innan dess kan man lämna tidigare. Premiärminister May påpekar också att man vill lämna så snart som möjligt och om de lyckas godkänna ett avtal under de tre första veckorna i maj behöver de inte delta i EU-valet och kan lämna lördagen den 1 juni.

"Det slutliga datumet var en kompromiss"

Det rapporteras från mötet att en absolut majoritet av medlemsländerna ville ha en förlängning till årsskiftet, men att framför allt Frankrikes Emmanuel Macron kämpade emot och att det slutliga datumet var en kompromiss. Macrons motstånd möttes med stor irritation från, framför allt, Tyskland. 

"Det brittiska folket får fälla den avgörande domen"


Vårt huvudscenario har länge varit att utträdesdagen skulle skjutas på framtiden till följd av det låsta läget i parlamentet, med hög sannolikhet för ett nyval eller en ny folkomröstning. Nu stundar nya förhandlingar mellan det brittiska regeringspartiet, de konservativa och oppositionspartiet, Labour, för att se om man kan enas om en lösning. Vi bedömer att sannolikheten för ett sådant scenario ökat. Egentligen är alla dörrar fortsatt öppna, allt från en avtalslös brexit till att brexit reverseras, även om vi tillmäter just de alternativen en liten sannolikhet.

Den 23 april öppnar parlamentet igen efter påskledighet och då börjar debatterna och omröstningarna säkerligen snart igen.

Lars Henriksson, strateg Handelsbanken

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet