Börsen på 5-årshögsta!

Martin Björsell

Stockholmsbörsen (OMXS30) har börjat året på ett minst sagt övertygande sätt och stigit med nära nio procent. Börsen handlas i och med detta på den högsta nivån på fem år. Även om det finns börser som har utvecklats bättre än så är det fortfarande bra i ett internationellt perspektiv. Norge må slå oss på fingrarna i både skidspår och backe men i avseende börsutvecklingen är vi än så länge bättre i år.

En stor del av förklaringen går att finna i de svenska bankernas fina kursutveckling samt tungviktaren Ericsson som stigit med över 22 procent. Exkluderar vi bankerna och Ericsson från index är den positiva utvecklingen betydligt mer begränsad och stannar på dryga tre procent. Bland annat Telekomoperatörerna har haft en tuff start på året men inte heller den cykliska verkstadssektorn har lyckats hålla jämna steg med börsen.

Allt detta är historia och frågan är hur det kommer att se ut framöver? Börsen handlas som sagt på femårshögsta. Jag noterar att trenden för tillväxten i världen är positiv. Europa väntas gå från negativ till positiv tillväxt och för USA förväntas BNP-tillväxten öka ytterligare. Detta i kombination med att tillväxten i Kina är fortsatt god är något som bör kunna gynna cykliska sektorer i allmänhet och kanske verkstadssektorn i synnerhet.

Jag ska inte hymla med att jag är fortsatt positiv till börsutvecklingen för året. Det enda som skrämmer mig i dagsläget är att många med mig är positivt inställda till börsen. Den makroekonomiska situationen förbättras gradvis och det var nu ganska länge sen de riktigt stora krisrubrikerna prydde löpsedlarna. Därtill är alternativen till börsen inte så attraktiva. Börsen har i denna miljö segat sig uppåt och frågan är om vi invaggas i någon form av falskt lugn.  

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet