Dags för hängmattan

Martin Björsell

Så här efter midsommar brukar aktiviteten på Stockholmsbörsen märkbart minska. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att börsen går in i sommar- eller semesterdvala. Tvärtom har sommaren inte sällan bjudit på kraftiga ras som överraskat investerare som legat i hängmattan. Fallen har inte varit lätta att förutse men vet man vad man ska hålla utkik efter kan man förhoppningsvis undvika de värsta överraskningarna.

För tillfället är det lugnt på världens börser. Volatilitetsindex (VIX,) även kallat skräckindex, är nere på nivåer vi inte sett sedan 2007. De positiva nyheterna överväger de negativa och i de fall statistiken är sämre än väntat tenderar marknaden att ta detta med ro. Även om det mesta för stunden ser rätt bra ut kan man aldrig vara riktigt säker. Likt det svenska sommarvädret kan förutsättningarna ändras snabbt.  

Så, finns det något man som investerare kan vara lite extra observant på när man ligger i sin hängmatta? Det första jag kommer att tänka på är de geopolitiska oroligheterna som idag råder. Jag tänker då främst på Irak samt konflikten mellan Ukraina och Ryssland, vilka snabbt skulle kunna förändra förutsättningarna och sinnesstämningen bland investerare. Utöver de geopolitiska riskerna lär marknadens fokus vara på inflationen och då främst den amerikanska. Tecken på stigande inflation och löneinflation skulle kunna sprida en oro för snabbt stigande räntor som skulle kunna göra ett slut på börsfesten.

Till detta kan även tilläggas den makroekonomiska statistiken, som inte får vara för bra men heller inte för svag, för att hålla investerarna på gott humör. Om några veckor är det dessutom åter dags för bolagen att bekänna färg. Fortsätter inte vinsterna att överraska positivt med stigande prognoser (åtminstone inte fallande) som följd finns det även en risk att oron över den allt högre värderingen åter blossar upp.

Som en aktiv placerare kan man kanske aldrig riktigt slappna av helt i hängmattan. Man kan dock förbereda sig väl och vet man vad man ska titta efter är det oftast lättare att förutse när ovädret ska braka lös. Då hinner man förhoppningsvis ta upp paraplyet eller söka skydd någonstans i väntan på att solen åter ger värme åt den svenska sommaren.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet