Ökad riskaptit

Martin Björsell

Efter ett tufft 2012 har en positivare syn på den globala konjunkturen bidragit till en ökad riskaptit. De globala börserna har haft en stark inledning på året. S&P 500 har stigit med cirka 8 procent sedan årsskiftet och handlas nu endast 4 procent lägre än toppnivån från 2007.

Aluminiumjätten Alcoa drog traditionsenligt igång den amerikanska rapportsäsongen den 8 januari. Inledningen på rapportperioden var imponerande. Av de 150 första bolagen på S&P 500 att rapportera lyckades hela 67 procent med konststycket att överträffa vinstprognoserna. Så här nästan en månad in i rapportsäsongen har cirka 230 bolag rapporterat. Av dessa har 58 procent slagit vinstförväntningarna. Det är en viss nedgång men fortfarande en relativt hög siffra i ett historiskt perspektiv. 

De globala börserna har haft en stark inledning på året. S&P 500 har stigit med cirka 8 procent sedan årsskiftet och handlas nu endast 4 procent lägre än all time high-nivån från oktober 2007. Även Stockholmsbörsen har utvecklats positivt och varit stark sedan OMXS30 bröt det tekniskt viktiga motståndet på 1 150. 

Efter ett tufft 2012 har en positivare syn på den globala konjunkturen bidragit till en ökad riskaptit. Det syns inte minst på aktiemarknaden men även konjunkturkänsliga råvaror som basmetaller och energi bör komma att gynnas. Vi får hoppas att riskaptiten är här för att stanna och att 2013 blir ett bra investeringssår.

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet