OPEC: Vinden vände i öknen

Martin Jansson

Brent slutade upp 6% igår efter att ökenvinden vände i Algeriet. Opec kom överens om att sänka produktionen för första gången på åtta år. opec:s handling har inte motsvarat deras avtal tidigare men marknaden handlar upp deras förmåga att samarbeta igen. Saudi talade mjukare än någon gång under de senaste två årens oljeprisnedgång precis inför mötet. Redan i öppningsanförandet från Algeriets och Qatars oljeministrar slogs tonen an. Prisnedgången har varat längre än väntat och någon form av handling krävs, samt att världen nu fokuserar på opec och gruppen behöver visa att man är kapabel att ta gemensamma beslut. Efter knappt fyra timmars möte kom nyheten att OPEC enats om att sänka produktionen till mellan 32,5 och 33 mbpd en sänkning med över 0,7 mbpd.

Mötet tog en helt annan vändning än marknaden hade förväntat sig, bara 2 av 23 tillfrågade analytiker trodde på ett avtal i går. Saudi har nått en punkt där strategin sedan två år tillbaka, att öka oljeproduktionen för att pressa ut högkostnadsproducenter, inte visar sig fungera. Högkostnadsproducenterna försvinner inte utan anpassar sig till den lägre prisnivån genom att kapa kostnader. Samtidigt har Saudiarabiens budgetunderskott blivit allt svårare att hantera. Opec prövar därför ett nytt grep. Det kvarstår många svårigheter såsom genomförandet och risken att skifferoljan nu ökar igen MEN nu står opec redo att samarbeta och det faktum att Iran, Nigeria och Libyen fick frisedel betyder att Saudi har gått mycket långt i sina uppoffringar vid förhandlingarna.
Nästa officiella opec-möte i Wien den 30/11 kan nu bli ett möte där man presenterar nya landskvoter. Ryssland kommer också in i bilden sedan energiminister Novak sagt att opec först måste komma överens internt, därefter kan Ryssland ansluta sig.
Nu har vi två månader av osäkerhet som kommer domineras av nyheter kring landskvoter och vilka ytterligare länder som kan ansluta sig.

Avtalet är ett tydligt tecken på hur maktbalansen mellan Saudiarabien och Iran har förskjutits och Iran har idag det starkare kortet. Läs vår blogg på länken nedan från i går om varför Saudiarabien började argumentera för ett avtal i Algeriet: "Därför jobbar Saudiarabien mot ett opec-avtal i Algeriet"

Mina fyra key takeawyas:

  • Första produktionssänkningen sedan finanskrisen, en stor överraskning för marknaden.
  • Ny policy från Saudiarabien som lämnar "fritt för alla att producera så mycket de vill" och återgår till att försöka styra marknaden.
  • Iran fick lyckolotten som åtnjuter att övriga minskar produktionen samtidigt som Iran behåller rätten att öka produktion och export. 
  • Inga detaljer om produktionsnivåer, detaljer kommer sannolikt på mötet i Wien 30/11

Kommentarer (0)

Ogiltig e-postadress

Läs fler inlägg på Börsflödet